Meer over de Alfa Romeo 159

Alfa Romeo presenteerde in oktober 2005 de volledige nieuw ontwikkelde Alfa 159. De auto is aanzienlijk groter, beschikt over een nieuwe generatie motoren en biedt volop rijplezier. Prijzen beginnen bij ongeveer 31.000 euro.

Door zijn karakteristieke design zal iedereen de nieuwe 159 onmiddellijk herkennen als een échte Alfa Romeo. Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking tussen Giugiaro en het Alfa Romeo Styling Centre en straalt zowel stijl als dynamiek uit. De V-vorm die over de lange motorkap via de grille omlaag doorloopt tot in de grote ventilatieopeningen onderin de bumperspoiler, de langgerekte vorm van de koplampbehuizing, de uitgebouwde wielkasten, de krachtige heuplijn, de optisch compacte cabine en de horizontale designaccenten van de achterkant – met langgerekte verlichtingsblokken, subtiele spoiler en dubbele verchroomde uitlaat - spreken alle dezelfde taal.
 
Cockpit
In het interieur vind je ook een combinatie van comfort en sportiviteit. Het Het dashboard is als een ‘cockpit’ om de rijder heen gebouwd, waardoor alles overzichtelijk is en intuïtief bedienbaar. Het starten gebeurt met behulp van een druktoets naast de lezer voor de elektronische ‘sleutel’. Veel aandacht is er besteed aan details zoals de stiksels van de stoelen en de aluminium afwerking die ook als aluminium aanvoelt.
Tip
Formule 1 bij Viaplay: tijdelijk een jaar abonnement met 20% korting
Formule 1 bij Viaplay: tijdelijk een jaar abonnement met 20% korting

Abonneer je nu en start met streamen van sport, films en series

 
Enorm gegroeid
De Alfa 159 is bijna 23 centimeter langer (466 centimeter) en ook nog bijna 9 centimeter breder (183 centimeter). Tel dat op bij de fikse wielbasis van 2,70 meter en het zal duidelijk zijn dat de Alfa Romeo 159 een flink toegenomen interieurruimte biedt. Zo nam de beenruimte achterin bijvoorbeeld met niet minder dan 9 centimeter toe en biedt de nieuwe Alfa Romeo merkbaar meer plaats in de breedte en de hoogte. De inhoud van de kofferbak groeide tot 405 liter maar is daarmee nog steeds niet erg groot.
 
Uitrusting
Aangezien Alfa de auto hoger wil positioneren spreekt het vanzelf dat de 159 een bijpassend hoogwaardige comfortuitrusting meekrijgt (standaard dan wel optioneel). Die omvat onder andere cruise control, regen- en schemersensoren, ultrasone parkeerhulp, satellietnavigatie (met de mogelijkheid van ‘vogelvlucht’ perspectief), stembediening van diverse functies, telefoon, klimaatregeling met twee of zelfs drie instelbare zones, AQS luchtkwaliteitregeling, radio met CD en MP3, een CD-wisselaar, een Bose HiFi geluidsinstallatie met 570 Watt en een extra lage tonen luidspreker, elektrisch verstelbare stoelen en omklapbare achterstoelen.
 
Sportieve rijeigenschappen
Veel aandacht is er besteed aan de rijeigenschappen van de 159. Het compleet nieuwe onderstel moet volgens Alfa garanderen dat je veel dynamiek en sportieve rijeigenschappen krijgt. De combinatie van dubbele triangels voor en multilink wielophanging achter zorgt een een precieze besturing. De veiligheidssystemene zijn, volgens Alfa´s traditie, zo afgesteld dat ze niet te snel ingrijpen en je dus de nodige ruimte hebt om te ´spelen´. Standaard is de 159 voorzien van VDC dynamische stabiliteitsregeling, ASR anti-slipregeling, HBA noodstop remkrachtversterking, ABS in combinatie met elektronische remkrachtverdeling en een Hill Holder-systeem dat het optrekken tegen hellingen aanzienlijk vergemakkelijkt.
 
Q4 vierwielaandrijving
In navolging op één van haar belangrijkste concurrenten - Audi A4 - is de Alfa 159 leverbaar Q4 permanente vierwielaandrijving. Het systeem werkt met drie Torsen differentieels die de aandrijfkrachten voortdurend en traploos variabel over de vier wielen verdelen. Het zelfblokkerende Torsen C middendifferentieel verdeelt de aandrijfkrachten over voor- en achterwielen. In normale toestand betekent dat 57 procent naar de achterwielen, waardoor de Alfa Romeo 159 Q4 bijzonder sportief rijdt. Vanzelfsprekend garandeert de vierwielaandrijving maximale grip onder alle omstandigheden.
 
Benzinemotoren
Het aanbod van motoren in de 159 is zeer breed. Om te beginnen is er keuze uit een drietal nieuwe JTS benzinemotoren. Zowel hun in- als uitlaatnokkenas-timing is continue variabel uitgevoerd (Twin Phaser techniek) om een nóg hoger rendement en grotere souplesse te realiseren. Zoals de naam JTS al aanduidt, zijn de motoren tevens uitgerust met directe benzine inspuiting. Deze Jet Thrust Stoichiometrische inspuiting zorgt voor extra zuinigheid en fenomenale kracht. De 3.2 V6 24V levert 260 pk, de 2.2 viercilinder is goed voor 185 pk en de 1.9 heeft nog altijd 160 pk in huis. Alle motoren voldoen aan de Euro 4-normen. Als gezegd is ook de trekkracht indrukwekkend: het drietal is respectievelijk goed voor 322 Nm, 230 Nm en 190 Nm.
 
Diesels met racetechniek
Alfa Romeo heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van dieselmotoren. Al was het maar omdat de Alfa 156 met de 1.9 JTD ooit de trend naar direct ingespoten common-rail dieselmotoren startte die inmiddels zo’n beetje industriebreed de norm is geworden. Dat onderstreept het Italiaanse merk bij de Alfa Romeo 159 nog maar eens met een serie toonaangevende JTDM krachtbronnen. Met de nieuwe generatie Multijet-techniek die een hoger rendement, betere prestaties en nog meer rust garandeert. En bovendien uitzonderlijk milieuvriendelijk werkt. Als visitekaartje is er de 2.4 JTDM vijfcilinder 20V met 200 pk en maar liefst 400 Nm trekkracht. Dynamiek pur sang. Een fantastische combinatie. Ook de beide 1.9 JTDM motoren zijn beslist niet te versmaden. De eerste is een 16V uitvoering met 150 pk en 320 Nm, de tweede een 8V variant die nog altijd goed is voor 120 pk en 280 Nm. Naast de bijzonder geavanceerde inspuittechniek van de JTDM motoren valt een aantal andere noviteiten op. Zo wordt de turbotechniek steeds verzorgd door een variabele turbo met interkoeler. De 1.9 JTDM krijgt een speciaal voor Alfa Romeo ontwikkelde rotor mee, terwijl de 2.4 JTDM is voorzien van een nieuw ontwikkelde cilinderkop en extreem sterke drijfstangtechniek die gebruik maakt van ‘gebroken’ drijfstanglagerkappen. Een snufje uit de racewereld, dat een perfecte passing van de onderdelen garandeert. Naast de nieuwe motoren is ook een range van nieuwe transmissies ontwikkeld. Zeer direct en licht schakelende versnellingsbakken. Met zes versnellingen voor de JTDM versies én de JTS benzinemotoren. Ook automatische transmissies en gerobotiseerd werkende Selespeed versnellingbakken (zes versnellingen) is op een aantal uitvoeringen leverbaar.
 
Prijs en levering
De Alfa Romeo 159 is zonder enige twijfel een waardige opvolger voor de 156. De nieuwe Alfa staat in oktober bij de dealers. In Nederland wordt een vanafprijs van 31.000 voor de 2.2 liter benzinemotor verwacht.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties