Alfa Romeo 159

De Alfa Romeo 159 heeft een zware taak, namelijk het succes van de 156 evenaren. Toen de 156 werd gepresenteerd was het een opvallende verschijning in het zakelijke segment. Dat is de 159 wederom, maar ook de concurrentie heeft niet stil gezeten.

In 1997 presenteerde Alfa Romeo de 156. De auto betekende een ommekeer bij de Italiaanse autofabrikant. Het was de eerste Alfa waar je als eigenaar van op aan kon. Alfa’s werden in de tijd daarvoor nu eenmaal geplaagd door kwaliteitsproblemen. Ook de eerste serie 156’s was niet vrij van kwaaltjes en problemen, maar het was voor Alfa een flinke stap vooruit. In de loop van de jaren is de 156 uitgegroeid tot een enorm succes en kwalitatief sterke auto. Dat was enerzijds te danken aan zijn sportieve en tegelijk exclusieve uitstraling en anderzijds aan de rij-eigenschappen. Beide eigenschappen bepalen voor een groot deel de keuze voor een Alfa. Het succes van de 156 wil Alfa natuurlijk voortzetten met de splinternieuwe 159.

Giugiaro
De auto is duidelijk een evolutie van zijn voorganger. Het design is meer doorontwikkeld dan een compleet nieuw model. Vooral de achterkant heeft veel weg van zijn voorganger. En waarom zou je dit over een compleet andere boeg gooien als zijn voorganger nog voldoende inspiratie biedt? Het Centro Stilo van Alfa Romeo heeft voor het ontwerp samengewerkt met Giugiaro. Dat is tevens terug te zien aan de badge op de zijkant van de auto. Daar prijkt vol trots de naam van de Italiaanse ontwerper. In tegenstelling tot de achterkant en de zijlijn heeft Alfa de voorkant wel een compleet nieuwe look gegeven. Vooral de drie ronde koplampen aan weerszijden van de kenmerkende Alfa-grille springen in het oog. De met chroom omrande koplampen zijn niet afgedekt met glas en dat zorgt vooral ook van de zijkant voor een schitterende aanblik. In de zomermaanden zullen hier de nodige vliegen blijven kleven, maar dat zal menig Alfa-rijder voor lief nemen.

Bestuurdersgericht dashboard
Exclusief en sportief zijn de kernwoorden van het exterieurontwerp. Ook het interieur kunnen we met deze twee termen samenvatten. Het dashboard is naar de bestuurder toe gedraaid en voor een groot deel afgewerkt met aluminium. In de middenconsole vinden we drie ronde klokken die respectievelijk de koelvloeistoftemperatuur, brandstofvoorraad en turbodrukmeter herbergen. Daaronder is in onze testversie een uitgebreid audio-/navigatiesysteem gemonteerd. Helaas is de afleesbaarheid van het TFT-scherm door de inschijnende zon en de kleine lettertjes niet altijd even goed afleesbaar. De geluidskwaliteit van het audiosysteem is van een hoge kwaliteit. De hoge tonen en de diepe bass vormen een mooie combinatie en zijn naar wens van de bestuurder prima in te stellen. Tussen de twee ronde klokken in het instrumentarium vinden we een uitgebreide boordcomputer die tevens de instructies van het navigatiesysteem weergeeft.

Tip
Kies jouw autoverzekering
Kies jouw autoverzekering

Nieuwe auto kopen? Bij Interpolis kun je nu kiezen uit een uitgebreide autoverzekering of een basis autoverzekering.

Minimale opbergruimte
Qua materiaalkeuze heeft Alfa een grote stap voorwaarts gezet. In het interieur overheersen zacht aanvoelende materialen en de afwerking is van een goed niveau. Alles voelt degelijk aan. Dat het design een beetje ten koste is gegaan van de ruimte bleek op onze lange reis naar de Autosalon van Genève. Qua rij-eigenschappen ontpopt de 159 zich als een prettige reisgenoot, maar qua opbergruimte valt er nog heel wat te verbeteren. Het dashboardkastje is vrij klein en datzelfde geldt voor de portiervakken. Die laatsten kunnen nog geen wegenkaart herbergen. De enige bruikbare opbergruimte is te vinden in de middenarmsteun, die tevens gekoeld is voor het opbergen van een blikje drinken. Voor de middenarmsteun is nog een opbergvakje dat tevens dienst doet als bekerhouder. Plaats je hier een 0,5 liter flesje dan zit deze met het schakelen in de weg.

Krappe zitplaatsen achterin
De instap en zit voorin de 159 zijn prima. Je hebt voldoende ruimte voor hoofd en benen en de stoelen zitten goed. Doordat zowel de bestuurdersstoel als het stuurwiel in diverse richtingen in te stellen is, kun je gemakkelijk een goede zitpositie vinden. De zit achterin is minder goed. Door de lage daklijn en achterover leunende B-stijlen is de instap krapper dan gewenst. Ook de hoofd- en beenruimte houden niet over. Met 435 liter bagageruimte is de kofferbak van een gemiddeld formaat en biedt voldoende ruimte. Wel onpraktisch is het dat je de koffferbak alleen kunt openen met de afstandsbediening of een knopje in het interieur. Een knopje op greep op de achterklep zelf ontbreekt.

1.9 JTDm 16V
Zoals gezegd wordt een Alfa vaak gekocht op basis van zijn exclusieve uitstraling en prima rij-eigenschappen. Dat het met de rij-eigenschappen van de 159 wel goed zit heeft de auto bewezen tijdens de uitgebreide testrit. Omdat de Autosalon van Genève in die week op het programma stond hebben wij de nodige snelwegkilometers in de 159 afgelegd. De auto ontpopte zich als een fijne en comfortabele reisgenoot. De motor heeft last van een ochtendhumeurtje, maar eenmaal op temperatuur is deze nauwelijks hoorbaar. Ook het wind- en bandengeruis is werkelijk tot een minimum beperkt. Rust overheerst aan boord van de 159. Wij reden met de 159 1.9 JTDm. Deze moderne dieselmotor is goed voor 150 pk vermogen en 320 Nm aan koppel. Op papier heeft de 159 met deze motor 9,4 seconden nodig om naar 100 km/h te sprinten. In de 159 lijkt dit veel minder snel te gaan. Je hebt weinig snelheidsbeleving en rijdt heel snel te hard. Dat kan enerzijds als een compliment worden gezien, maar gaat aan de andere kant ten koste van je rijbeleving. Bovendien vonden wij de motor vrij lui. Vooral bij lage toeren lijkt de 150 pk en 320 Nm niet voldoende om de 1.525 kg zware 159 snel van zijn plek te sleuren. De motor moet wat hoger in toeren gereden worden dan in een gemiddelde diesel. Om snel in te halen schakel je al snel een verzet terug.

Rijdersauto pur sang
De besturing van de 159 benadrukt de sportieve kant van deze Italiaan. De directe besturing is een lust voor de liefhebber van snelle bochten. Ook het onderstel is op sportiviteit afgestemd. Je kunt heel ver gaan voordat de 159 aanspraak doet op de veiligheidssystemen. Ondanks dat is het comfort van een hoog niveau. Alfa is erin geslaagd om een goede mix tussen sportiviteit en comfort te realiseren. Een rijdersauto pur sang!

Drie uitvoeringen, zeven motoren
Alfa levert de 159 in drie uitvoeringen en met 7 motoren waarvan 4 benzinemotoren en 3 dieselkrachtbronnen. De prijslijst begint qua benzinemotoren bij de 1.8 mpi (140 pk) Impression die voor € 29.450,- van eigenaar verwisselt. Het dieselaanbod begint bij de 1.9 JTDm 8v (120 pk) Impression die € 32.950,- kost. Standaard monteert Alfa elektrische ramen vóór, elektrische verstelbare en verwarmbare spiegels, middenarmsteun, airco, ABS met EBD, een aantal airbags waaronder een knie-airbag voor de bestuurder en follow me home verlichting. In de standaarduitrusting missen we een autoradio en ook lichtmetalen wielen zouden op elke 159 standaard moeten zijn.

Conclusie
Alfa positioneert de 159 als een premium sportsedan. Het premium karakter vertaalt zich in de exclusieve en tevens sportieve uitstraling van zowel in- als exterieur. De ontwerpers hebben zonder enige twijfel een sportief en exclusief ogende auto ontworpen. Meest in het oog springende details zijn de koplampen. De drie losse lampen aan weerszijden van de grille zijn absolute eyecatchers, maar zullen ’s zomers de nodige vliegen vangen. Binnenin heeft Alfa duidelijk een sprong voorwaarts gemaakt. De gebruikte materialen zijn over het algemeen zacht en de afwerking is van een goed niveau. Een kanttekening moeten we plaatsen bij de minimale opbergruimte en de afleesbaarheid van het TFT-scherm. De zit voorin is dik in orde, maar achterin houdt de ruimte voor hoofd en benen niet over. De motor heeft last van een ochtendhumeurtje, maar eenmaal op temperatuur is deze opvallend stil. Helaas mist de motor trekkracht onderin en moet er wat hoger in toeren worden gereden om snel te accelereren. Blijkbaar is de 150 pk sterke krachtbron niet voldoende om van de ruim 1.500 kg zware 159 een vlotte auto te maken. Erg goed is afstelling van het onderstel. Deze combineert sportiviteit en comfort in een mooie mix. Samengevat; de Alfa 159 combineert een exclusieve en sportieve uitstraling, met dito rijeigenschappen en zal niets in de weg staan om wederom een topper te worden.

Tip
Kies jouw autoverzekering
Kies jouw autoverzekering

Nieuwe auto kopen? Bij Interpolis kun je nu kiezen uit een uitgebreide autoverzekering of een basis autoverzekering.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties