Nieuws

25 jaar Mercedes G-klasse

25 jaar Mercedes G-klasse

De Mercedes G-klasse bestaat 25 jaar. In al die tijd is er slechts weinig veranderd aan de G-klasse en heeft hij zijn kwaliteiten als echte terreinauto bewezen. Wat is de G-klasse precies en hoe zijn die 25 jaar verlopen?

Precies 25 jaar geleden beleefde de Mercedes-Benz G-Klasse zijn première tijdens een perspresentatie in Zuid-Frankrijk. Sindsdien is de robuuste en markante terreinwagen niet minder dan 175.000 maal gebouwd en verkocht. Zijn karakteristieke ontwerp, dat gedurende deze 25 jaar in grote delen onveranderd is gebleven, en zijn betrouwbare techniek hebben ervoor gezorgd dat de G-Klasse nog steeds door het leven gaat als een enorm betrouwbare en daadkrachtige terreinauto. Niet alleen in Europa, ook in Azië, Australië en Amerika is de G-Klasse enorm populair.

Productie bij Steyr in Graz
Het ontwikkelingsproces van de nieuwe G-Klasse begon in 1972 toen het toenmalige Daimler-Benz-concern een samenwerkingsovereenkomst sloot met Steyr-Daimler-Puch, gevestigd in de Oostenrijkse stad Graz. Het Oostenrijkse bedrijf was gespecialiseerd in zware terreinvoertuigen. In 1975 werd het groene licht gegeven voor serieproductie van de nieuwe G-Klasse. Tegelijkertijd werd gestart met de bouw van een nieuwe fabriek in Graz, waar de G-Klasse tot op de dag van vandaag wordt gebouwd, en nog steeds voor een aanzienlijk deel met de hand door gespecialiseerde vakmensen.

Diverse uitvoeringen
In het voorjaar van 1979 beleefde de G-Klasse zijn marktintroductie, aanvankelijk met een keuze van vier motoren, qua vermogen uiteenlopend van 53 kW (72pk) tot 110 kW (150 pk) en met de carrosserievarianten ´Cabriolet´, ´Station Wagon´ met lange wielbasis en ´Station Wagon´ met korte wielbasis. Het huidige leveringsprogramma van de Mercedes-Benz G-Klasse omvat vijf modellen inclusief drie versies met krachtige achtcilindermotoren waaronder een AMG model.

Verkoopresultaten nog steeds enorm goed
Ook 25 jaar na de introductie blijkt de Mercedes-Benz G-Klasse niets van zijn populariteit te hebben verloren. Integendeel: de afzet van het model bereikte zijn hoogtepunt in het jaar 2002 met een verkoop van 8700 eenheden wereldwijd. In het jaar ervoor werden er 7500 G-Klasses afgeleverd, een groei van 87 procent ten opzichte van 2000. Deze groei valt vooral te verklaren door de sterk gestegen belangstelling voor de G-Klasse in de Verenigde Staten, waar de G-Klasse sinds november 2001 op de markt is. In Europa nam de verkoop van de G-Klasse met 26 procent toe ten opzichte van 2000. In Australië en Azië bedroeg de groei meer dan 30 procent.

Terreinkwaliteiten van hoog niveau
Van meet af aan was de G-Klasse bedoeld om zelfs in het zwaarste terrein zijn weg te banen. De basis van de terreinwagen bestaat uit een ladderframe van gesloten lengteprofielen en dwarsverbindingen, wat zorgt voor uitzonderlijke stevigheid. Aan dit frame zijn stevige assen met grote schroefveren en lang veerweg verbonden. De klim- en terreinkwaliteiten van de G-Klasse spreken voor zich: hellingen tot 80 procent, een maximale hellingshoek van 54 procent, 21 centimeter bodemvrijheid en een in- en uitloophoek van 36 resp. 27 graden. Op glad asfalt biedt de Mercedes-Benz G-Klasse een aangenaam comfortabel rijgedrag.

Moderne technieken
Sinds het begin van de serieproductie van de G-Klasse in 1979 is het concept dat ten grondslag ligt aan dit model onveranderd gebleven. Wel hebben de technici van Mercedes-Benz de auto constant verbeterd en aangepast met het oog op techniek en veiligheid. In 1981 werden automatische transmissie en airconditioning leverbaar. Sinds 1990 wordt de G-Klasse standaard geleverd met permanente vierwielaandrijving, sperdifferentiëlen op de voor- en achteras en een volledig sperrend differentieel in het midden. In 2001 werd de standaarduitvoering uitgebreid met het elektronisch stabiliteitsprogramma ESP®, de elektronisch geregelde tractiecontrole 4ETS en het Brake Assist System. Met al deze technieken, en met name de diverse differentiëlen, onderscheidt de G-Klasse zich ten opzicht van de steeds groter wordende groep met SUV´s. Een SUV kan zich in het terrein vaak redelijk redden maar voor het echte werk ben je aangewezen op een auto als de G-Klasse. Niet voor niets wordt de G-Klasse veel gebruikt bij de Nederlandse Landmacht. Het oorspronkelijke concept van de G-Klasse is dan ook gericht op het terrein, de SUV is meer een personenauto met een stoere uitstraling en een klein beetje terreincapaciteit.

G 55 AMG met 476 pk sterke V8
Medio 2004 komt er een nieuw topmodel van de G-Klasse in de vorm van de G 55 AMG, voorzien van een V8-motor met compressor, goed voor een vermogen van 350 kW (476 pk) en een maximum koppel van 700 Nm, beschikbaar vanaf 2.650 omw./min. Ten opzichte van het voorgaande model, aangedreven door een atmosferische V8-motor, betekent dat maar liefst 34 procent meer vermogen en 32 procent meer koppel. Zowel op de weg als in het terrein kan er met de G 55 AMG derhalve uit een enorm krachtreserve worden geput. Met zijn acceleratie van 0-100 km/u in 5,6 seconden en zijn topsnelheid van 210 km/u kan de G 55 AMG zelfs de vergelijking met menig sportwagen aan.

Nieuwe G-klasse in 2005
Eind 2005 komt Mercedes met een compleet nieuwe G-klasse. Deze zal voorzien zijn van drie zitrijen en zal worden gebouwd op basis van de nieuwe ML-klasse die ook tegen die tijd zal komen. De nieuwe G-klasse zal niet in Graz worden gebouwd maar in de Amerikaanse Mercedes fabriek die destijds speciaal voor de ML-klasse is gebouwd. Daar zal de nieuwe ML-klasse, de nieuwe G-klasse en de R-klasse, beter bekend als Vision GST Tourer, worden gebouwd.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
25 jaar Mercedes G-klasse
25 jaar Mercedes G-klasse
25 jaar Mercedes G-klasse
25 jaar Mercedes G-klasse
25 jaar Mercedes G-klasse
Redactie
Door Redactie

Zoeken