Waarom je nu even geen Tesla Model Y moet kopen

Een Tesla met een batterij van het Chinese BYD. In China de normaalste zaak van de wereld, maar in Europa waren we er nog niet bekend mee. Tot nu.

Duitse media maakten begin mei bekend dat Tesla in zijn Giga-fabriek in Berlijn een Tesla Model Y in productie zou nemen, maar mét een batterij van het Chinese automerk BYD, Build Your Dreams. Nu is de desbetreffende Tesla Model Y ook daadwerkelijk van de productieband gelopen. Het gaat hierbij niet om een productiemodel - voorlopig is de Model Y met het BYD-accupakket een prototype, aldus CarNewsChina.com

Verschil zit in het laden

Het gaat om een LFP-accu van 55 kWh. De actieradius van 440 kilometer blaast je niet bepaald omver. De kracht van deze batterij zit in het laden. En dan bedoelen we niet het laadvermogen, want dat is met maximaal 170 kW gelijk aan dat van de lithium-ionbatterij van Tesla zelf. 

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Het verschil zit in hoe lang dit piekvermogen kan worden vastgehouden tijdens het laden. Met de batterij die Tesla nu gebruikt, zakt het laadvermogen vrijwel direct, waarna het geleidelijk blijft dalen. De batterij van BYD behoudt zijn maximale laadvermogen van 170 kW tot het accupakket 50 procent is opgeladen. Pas daarna daalt het. 

Dit betekent dat de LFP-accu veel sneller kan worden opgeladen, vooral de eerste helft van de batterij. Zo laad je binnen 15 minuten 60 procent van de accu weer bij. Zo kan je na een korte plaspauze en een koffietje (of andersom) je weg snel weer vervolgen.

Tesla Model Y met sepp-subsidie

Er is nog een groot voordeel van de BYD-batterij ten opzichte van lithium-ionbatterijen.  Eerstgenoemde is een stuk goedkoper te produceren omdat de batterij geen kobalt of nikkel bevat. Dit betekent dat de Model Y wellicht goedkoper geproduceerd kan worden en de Nederlandse vanafprijs daalt naar minder dan 45.000 euro. Door de sepp-subsidie die je dan ontvangt, wordt het pas echt interessant…

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties