Nieuws

Als jij een elektrische auto rijdt, mag je deze rechtszaak niet missen

Als jij een elektrische auto rijdt, mag je deze rechtszaak niet missen

Als je weleens in Duitsland moet tanken, opladen of de benen strekken, is de kans groot dat de naam Tank & Rast je wat zegt. De enorme exploitant van tankstations langs de autobahn wordt aangeklaagd door Tesla en ons 'eigen' Fastned. Wat is hier aan de hand?

In ons buurland heeft Tank & Rast praktisch een monopolie op de verkooprechten van brandstof aan de Duitse autobahn. Deze rechten verhuurt het bedrijf via veilingen aan de hoogste bieder. Dit geldt niet alleen voor tankstations, maar ook voor laadpalen. Op die manier hebben partijen als EnBW, MER, Eon-Innogy en Ionity de rechten om hun laadpalen te plaatsen langs de Duitse snelweg bemachtigd.

Oneerlijk, vinden Tesla en Fastned

Het Nederlandse Fastned en Tesla vinden de situatie oneerlijk en klagen Tank & Rast aan. De inzet in de rechtbank zijn de felbegeerde verkoop- en exploitatierechten van laadpaalplaatsen bij de tankstations. Volgens Tank & Rast bezitten zij die rechten door hun al bestaande brandstofrechten, Fastned en Tesla hebben een andere mening.

Gaan we Fastned op meer plekken langs de autobahn zien?

Jij hoort het als eerst als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief!

Volgens Fastned en Tesla krijgen zij geen eerlijke kans om ook hun laadpalen te plaatsen, en misbruikt Tank & Rast zijn monopoliepositie voor eigen gewin. Volgens een woordvoerder van Fastned is het laden van EV’s significant anders dan ‘regulier tanken’, waardoor het ook een andere benadering behoeft: "Het gaat niet alleen om deze zaak, maar om de concurrentie in het algemeen", aldus de vertegenwoordiger van Fastned. "Laden bij serviceplaatsen moet eerlijker, opener en goedkoper worden." Alle EV-rijders van Nederland zullen het daarmee eens zijn.

Tip
Toyota Aygo X nu vanaf slechts €265 per maand
Toyota Aygo X nu vanaf slechts €265 per maand

Meer zien van deze compacte crossover?
Stel uw pakket samen

Wie krijgt gelijk?

Voorlopig wordt geen uitspraak verwacht van de rechtbank in Düsseldorf, aangezien alle drie de miljoenenbedrijven kosten noch moeite zullen besparen om hun gelijk te halen. Mogelijk leidt de onenigheid wel tot hernieuwde onderhandelingen die ervoor zorgen dat Fastned en Tesla een plek aan de autobahn kunnen bemachtigen. 

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen.
Lees meer »

Zoeken