Nieuws

Kwart van de Jongeren 'verveelt zich' en stapt dus maar zonder rijbewijs in de auto

Kwart van de Jongeren 'verveelt zich' en stapt dus maar zonder rijbewijs in de auto

Uit onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert blijkt dat een kwart van de jongeren tussen 14 en 24 jaar weleens zonder rijbewijs in een auto rijdt. Waarom ze dat doen? Omdat ze zich ... 'vervelen'. Dat geloof je toch niet?!

Zie je die open deur daar? Wij trappen hem even in. Zonder rijbewijs rijden is onverantwoord en gevaarlijk. Maar toch doet een kwart van de jongeren tussen 14 en 24 jaar het weleens, zo blijkt uit een onderzoek van TeamAlert. De redenen ervoor zijn te bizar voor woorden. Jongeren zouden zonder rijbewijs rijden omdat ze zich vervelen, omdat de wachtlijsten voor rijlessen en rijexamens zo lang zijn en omdat ze hun rijvaardigheid op peil willen houden. Pardon? Je bent tussen de 14 en 24 jaar. Je hebt geen rijvaardigheid. En geen rijbewijs.

Op de scooter rijdt een derde van de jongeren zonder rijbewijs

In 2020 groeide het aantal jongeren (12 tot 17 jaar) dat door de politie van de weg werd gehaald met 30 procent, zo schrijft het AD. Stichting Halt - dat de wettelijke taak heeft om strafbaar gedrag van jongeren aan te pakken - verklaart de stijging door naar de coronalockdown te wijzen. Verveling dus weer. Overigens gebeurt het rijden zonder rijbewijs op de scooter nog vele malen vaker. Tegenover TeamAlert geeft een derde (!) van de jongeren toe dat weleens te doen. Op rijden zonder rijbewijs staat een boete van 340 euro. Je bent bovendien niet verzekerd als je zonder papiertje onderweg bent, dus bij een ongeval word je persoonlijk aansprakelijk gesteld.  

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Remco Slump
Door Remco Slump

Voormalig redacteur van Auto Review. Liep in 2005 stage bij het autoblad dat hij als kind las en bleek best een potje te kunnen schrijven. Heeft dringend een hoger salaris nodig, aangezien youngtimers uit de 90s en 00’s akelig duur zijn geworden. Kwijlt zonder schaamte als er een BMW 850CSi langsrijdt.
Lees meer »

Zoeken