Nieuws

Jij betaalt inmiddels 2,35 euro voor een liter benzine. Maar denk niet dat de accijns omlaag gaat

Jij betaalt inmiddels 2,35 euro voor een liter benzine. Maar denk niet dat de accijns omlaag gaat

De brandstofprijzen zijn geëxplodeerd! Op het moment van schrijven ligt de adviesprijs voor een liter E10-benzine op 3,45 euro. Maar de overheid voelt er vooralsnog niks voor om in te grijpen. "We zijn hartstikke hard bezig om te kijken op welke manier we het zo dragelijk mogelijk kunnen maken voor de mensen", zei minister Kaag van Financiën tegen WNL op Zondag. Aan de accijnzen op benzine en diesel gaat echter niks gebeuren.

Meer dan de helft van de benzineprijs is belasting: 17 procent BTW en ruim 40 procent accijns. Een logische optie om de benzineprijs te verlagen, zou dus zijn om de accijns (tijdelijk) omlaag te brengen, maar daar wil het kabinet niet aan. Volgens minister Kaag van Financiën zorgt dat voor een tekort in de schatkist, waardoor er op andere terrein moet worden bezuinigd. Ze lijkt alleen te vergeten dat de overheid door de torenhoge brandstofprijzen momenteel veel meer geld aan BTW en accijns binnenkrijgt dan normaal.

Kabinet komt in de komende weken met plannen

Maar goed, volgens Kaag komt het kabinet de komende weken met concrete plannen. "Het zal niet lang meer duren", zei ze. GroenLinks heeft afgelopen vrijdag om de inwerkinstelling van de Prijzennoodwet gevraagd, waarmee de prijzen tijdelijk bevroren zouden kunnen worden. Tegen WNL op Zondag liet minister Kaag weten zich grote zorgen te maken over de inflatie. "Het raakt veel mensen." Volgens haar zullen de gevolgen van de oorlog in Oekraïne nog wel een tijdje aanhouden. "Wij betalen hier een prijs voor."

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken