Eindelijk regeerakkoord! En ja, het nieuwe kabinet gaat rekeningrijden invoeren

Na 270 dagen eindelijk regeerakkoord! Gaat het nieuwe kabinet rekeningrijden invoeren?

Het gevreesde r-woord: rekeningrijden. Iedere zoveel jaar duikt het weer op. Wij vinden het eigenlijk best een eerlijke vorm van belasten, maar voor veel Nederlandse automobilisten is het kennelijk een nachtmerrie. Geen paniek! Je kunt rustig slapen. Het nieuwe kabinet - dat na 270 dagen een regeerakkoord heeft bereikt - stelt rekeningrijden in ieder geval nog negen jaar uit.

In het regeerakkoord staat wel dat het nieuwe kabinet naar 'een vorm van rekeningrijden' toe wil. De wetgeving daarvoor wordt in de komende vier jaar voorbereid, maar tot invoering van zo'n systeem komt het voorlopig nog niet. Pas vanaf 2030 wordt het ingevoerd. De regering heeft tijd nodig om de huidige wegenbelasting en bpm af te bouwen.

Niet langer bezit van een auto wordt belast, maar het gebruik

Over negen jaar wordt het dus zo dat niet het bezit van een auto wordt belast, maar het gebruik ervan. Het maakt daarbij niet uit of je een brandstofauto of een elektrische auto hebt, voor beide betaal je straks per kilometer. Of er nog een differentiatie komt op CO2-uitstoot is niet bekend. Op de weinige plekken in Nederland waar je tol moet betalen, gaat de tol eraf.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Bpm-vrijstelling in stappen afgebouwd naar nul in 2026

In de plannen van het nieuwe kabinet staat ook dat de bpm-vrijstelling voor elektrische auto's vanaf 2024 in stappen wordt afgebouwd naar nul in 2026. Vier jaar later gaat het verbod op de verkoop van nieuwe brandstofauto's in. Tot die tijd zal de regering de aankoop van EV's blijven stimuleren. Hoe precies is, daar is nog niks over bekendgemaakt.

Rekeningrijden is onontkoombaar, vindt het nieuwe kabinet

Volgens de regerende partijen is rekeningrijden onontkoombaar. Uit een onderzoek van het ministerie van Financiën zou blijken dat belasten per gereden kilometer leidt tot minder files en minder uitstoot van CO2 en stikstof. Belangenverenigingen zoals de ANWB, Bovag, Natuur & Milieu, RAI Vereniging en Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) zijn ook voor.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties