Nieuws

Vrachtwagenchauffeurs: 'Hou op met zomaar te remmen vóór ons!'

Vrachtwagenchauffeurs: 'Hou op met zomaar te remmen vóór ons!'

Weet je wat een brake check is? Dat is als je voor iemand gaat rijden en dan met opzet even hard op de rem trapt. Het is een erg gevaarlijke vorm van verkeersagressie, helemaal als je het bij een vrachtwagen doet. En het gebeurt kennelijk nogal eens. Want bijna 90 procent van de Nederlandse chauffeurs krijgt van automobilisten weleens een brake check.

Uit het Nationaal Chauffeurs Onderzoek blijkt dat brake checking een groot probleem is. Net geen 87 procent van de chauffeurs maakt het weleens mee dat een automobilist zomaar op de rem gaat staan. Iets meer dan 77 procent van de beroepsrijders zegt al meerdere keren met die vorm van agressie te maken hebben gehad.

Een vrachtwagen kan niet zo hard remmen als een auto

Een vrachtwagen kan ruim 18 meter lang zijn en zo'n 50 ton wegen. Als een automobilist voor een truck gaat rijden en een brake check uitvoert, is dat niet alleen levensgevaarlijk voor de chauffeur, maar ook voor de medeweggebruikers die erachter rijden. Die hebben minder zicht en verwachten niet dat een vrachtwagen midden op de snelweg een noodstop moet maken.

Vijf grootste ergernissen van vrachtwagenchauffeurs

Aan het Nationaal Chauffeurs Onderzoek werkten 824 Nederlandse beroepschauffeurs mee. Er werd ze gevraagd naar hun grootste ergernissen in het verkeer. De top vijf ziet er als volgt uit:

  1. Automobilisten die bij het in-/uitvoegen voor de truck langs schieten
  2. Bewust remmen voor de truck (brake check)
  3. Afgeleide automobilisten door mobiele telefoons
  4. Auto's die op de snelweg langzamer rijden dan 80 km/h
  5. Hinder door medeweggebruikers tijdens het in-/uitvoegen

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken