Nieuws

Datalek: gegevens van miljoenen Nederlandse autobezitters op straat

Datalek: gegevens van miljoenen Nederlandse autobezitters op straat

De gegevens van miljoenen Nederlandse autobezitters liggen op straat. Ze zijn gestolen bij een ICT-bedrijf dat diensten aanbiedt aan autogarages. De gelekte data - met daarin NAW-gegevens, e-mailadressen, kentekens, telefoonnummers en geboortedata - wordt te koop aangeboden op een hackersforum, zo blijkt uit onderzoek van de NOS.   

Het is niet bekend van hoeveel Nederlanders de gegevens zijn gelekt. Volgens de hacker die de informatie te koop aanbiedt, gaat het om 7,3 miljoen personen, maar daar kunnen ook dubbele personen in zitten. Navraag van de NOS bij het getroffen ICT-bedrijf - RDC uit Amsterdam - leert dat de hacker niet overdrijft. De firma noemt het aantal van 7,3 miljoen "reëel".

Informatie van RDC kan nuttig zijn voor criminelen

RDC biedt autogarages onder meer de mogelijkheid om klanten automatisch te mailen als het tijd is voor hun apk-keuring. Een deel van de data die nu is gelekt, komt van de RDW. Volgens RDC gaat het met name om oudere data. De informatie kan bijvoorbeeld erg nuttig zijn voor boevenbendes (die kunnen zien waar dure auto's staan) en voor internetoplichters.

Gelekte data wordt te koop aangeboden op internet

Volgens de NOS wordt de dataset sinds afgelopen weekend op een forum aangeboden voor 35.000 dollar. Een deel van de gegevens zou al openbaar op het internet zijn geplaatst. De NOS benaderde de verantwoordelijke internetcriminelen en kreeg van hen informatie (deels verouderd) over 58.000 Amsterdammers met een auto of motor.

RDC is een onderzoek gestart naar het datalek

RDC zegt een uitgebreid onderzoek te zijn gestart naar dit incident, samen met de Autoriteit Persoonsgegevens. De RDW praat met het ICT-bedrijf over de consequenties van dit datalek. RDC krijgt de RDW-informatie - apk-vervaldata en NAW-gegevens van auto- en motoreigenaren - namelijk onder strenge voorwaarden. 

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken