Duitsers rijden liever Trabant dan Tesla

Duitsers rijden liever Trabant dan Tesla

Tesla is wereldwijd in opmars. In 2020 wist het Amerikaanse merk voor het eerst in zijn bestaan bijna een half miljoen auto's te slijten. Maar in Duitsland gaat het niet zo hard. Daar is de stokoude Trabant vooralsnog populairder.

Wij Nederlanders zijn dol op Tesla's. Vorig jaar er stapten ongeveer 9000 landgenoten in zo'n gloednieuwe Amerikaanse EV. Vooral de Tesla Model 3 kon op veel belangstelling rekenen. Nu is 9000 stuks lang niet gek, maar het is natuurlijk peanuts vergeleken bij de 31.000 Tesla’s die we in 2019 kochten. Alle bouwjaren bij elkaar, rijden er in Nederland nu ongeveer 50.000 Tesla’s rond. En ook in het EV-minnende Noorwegen is Tesla een bijzonder populair automerk.

'Ostalgie vs. Amerikaanse decadentie'

In Duitsland loopt het zo’n vaart nog niet. Aan de hand van de statistieken van het Duitse Kraftfahrt Bundesamt, heeft het onderzoeksinstituut CAR becijferd dat er maar zo’n 34.000 Tesla’s over Merkels wegen zoemen. Zo meldt de Duitse krant Die Welt. Dat zijn er 4000 minder dan er van de aloude Trabant bij onze oosterburen op kenteken staan: 38.000 stuks. De rokende en stinkende DDR-relikwie ging 30 jaar geleden al uit productie, maar is in Duitsland dus populairder dan de emissievrije EV uit het ‘decadente’ Amerika. Dat is wat je noemt ‘ostalgie’.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Duitsers rijden liever Trabant dan Tesla
Duitsers rijden liever Trabant dan Tesla

Trabants uit productie, toch in de lift

Nog opmerkelijker is dat het aantal geregistreerde Trabi’s nu ongeveer 1000 stuks hoger ligt dan een jaar geleden. Waarschijnlijk hebben een heleboel Duitsers in 2020 vrije corona-uurtjes gebruikt om hun uit Duroplast vervaardigde tweetakter weer rijklaar te maken.

Overigens is Trabant niet het enige verdwenen automerk waarvan er in Duitsland meer exemplaren rondrijden dan van Tesla. Zo staan er nog zo'n 40.000 Saabs in Duitsland geregistreerd. Hoelang Trabant en Saab hun voorsprong op Tesla weten te behouden, is nog maar de vraag. Duitsers die een elektrische auto aanschaffen, hebben recht op overheidssubsidies die kunnen oplopen tot wel 11.000 euro … In Nederland staan momenteel nog geen duizend Trabantjes op kenteken. Saab is hier met bijna 39.000 gekentekende auto's een stuk beter vertegenwoordigd.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties