Nieuws

Subsidie elektrische auto's 2021 - Het geld is al bijna op

Subsidie elektrische auto's 2021 - Het geld is al bijna op

Koop je als particulier een elektrische auto, dan kun je subsidie krijgen: 4000 euro voor een nieuwe auto, 2000 euro voor een gebruikte. Van de 14,4 miljoen euro die in 2021 voor nieuwe auto's beschikbaar is, is nu echter al 13,3 miljoen euro gebruikt. Als het vanaf 4 januari weer mogelijk is om subsidie aan te vragen, moet je er dus razendsnel bij zijn.

De overheid wil elektrisch rijden stimuleren. Dat gebeurt al jaren door leaserijders allerlei voordelen te geven, maar sinds dit jaar ook door middel van een subsidie voor particulieren (de Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren, of SEPP). De subsidie geldt voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto's. Als je een nieuwe koopt (of private leaset), kun je 4000 euro van de overheid krijgen. Voor een tweedehands exemplaar ligt het subsidiebedrag op 2000 euro.

Er is nog maar 1,1 miljoen euro nieuwe auto-subsidie over voor 2021

In 2020 was er 10 miljoen euro beschikbaar voor de kopers van nieuwe elektrische auto's. De subsidiepot was al na acht dagen leeg. Daarna werden alle verdere aanvragen doorgeschoven naar 2021, maar daar stak de staatssecretaris eind oktober een stokje voor. En niet zonder reden, want nu blijkt dat het subsidiebedrag voor 2021 al bijna helemaal is gebruikt. Van de 14,4 miljoen euro voor nieuwe EV's is nog 1,1 miljoen euro over. Dat betekent dat je er razendsnel bij moet zijn, als op 4 januari de aanvragen weer kunnen worden ingediend.

Voor een gebruikte elektrische auto kun je zelfs nog in 2020 subsidie krijgen

Volgend jaar is 13,5 miljoen euro beschikbaar voor gebruikte elektrische auto's. En dat bedrag is nog onaangeroerd. Sterker, er is geld over van 2020. Nog meer dan 750.000 euro, om precies te zijn. Dus wil je daar aanspraak op maken, dan moet je voor 31 december 12:00 een aanvraag indienen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Remco Slump
Door Remco Slump

Voormalig redacteur van Auto Review. Liep in 2005 stage bij het autoblad dat hij als kind las en bleek best een potje te kunnen schrijven. Heeft dringend een hoger salaris nodig, aangezien youngtimers uit de 90s en 00’s akelig duur zijn geworden. Kwijlt zonder schaamte als er een BMW 850CSi langsrijdt.
Lees meer »

Zoeken