Autoruit krabben: zo maak je je autoruiten ijsvrij in de winter

Autoruit krabben: zo maak je je autoruiten ijsvrij in de winter

Het heeft vannacht weer licht gevroren. En dat betekent voor de mensen die hun auto buiten hebben staan maar één ding: 's ochtends de autoruit krabben. Maar hoe krab je nou het effectiefst? En hoe kun je voorkomen dat je ruiten bevriezen?

Zo maak je jouw autoruiten ijsvrij

  • Krab het ijs van de ruiten met een ruitenkrabber (zet hem schuin tegen de ruit voor het beste effect) of gebruik een ontdooispray.
  • Vergeet ook de achterruit niet te krabben. Je kunt de achterruitverwarming natuurlijk gebruiken, maar die heeft langer tijd nodig.
  • Haal de ruitenwissers even los van het ijs door er met de ruitenkrabber tegenaan te tikken. Je wilt niet hebben dat ze zichzelf lostrekken als je ze inschakelt. Dat kan de rubbers van de ruitenwissers beschadigen.
  • Gooi geen heet water over je voorruit! Door het plotselinge temperatuurverschil kan de ruit barsten.
  • Laat je motor uit, want je verspilt alleen maar brandstof door hem te starten. De ventilatie van jouw auto blaast pas warme lucht als de motor warm is. En dat wordt hij niet van een paar minuten stationair draaien.

Hoe voorkom je dat een autoruit bevriest?

  • Door hem binnen te zetten natuurlijk. Maar als dat niet kan, dan kun je het beste een anti-ijsdeken op je voor- en achterruit leggen. Een stuk karton, een paar vuilniszakken of een matje werken bij lichte vorst ook prima.
  • Als je een anti-ijsdeken op de voor- en achterruit gebruikt, moet je natuurlijk nog wel de zijruiten krabben. Wil je dat liever niet, dan kun je altijd kiezen voor een autohoes die jouw auto volledig afdekt. Je kunt gewoon een universeel exemplaar kopen.

Kun je echt een boete krijgen voor een bevroren autoruit?

Jazeker. Het is verplicht om voldoende zicht naar voren en opzij te hebben als je rijdt. De politie kan een boete tot 230 euro uitschrijven als je met besneeuwde of bevroren ruiten onderweg bent. Dat is namelijk levensgevaarlijk.

Kan jouw autoruit beschadigd raken van krabben?

Nee hoor, niet als je het met een echte ijskrabber doet. Pas op met objecten die niet voor krabben bedoeld zijn (vooral die van metaal), want die kunnen lelijke krassen veroorzaken.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Heb je in de winter echt een groter risico op ruitbeschadigingen?

Ja, de welbekende ster in de ruit is echt een winters fenomeen. Door de kou - en ook door het strooizout - raakt het asfalt beschadigd, waardoor er losse steentjes op het asfalt komen te liggen. Als die opspatten tegen jouw autoruit, kan er een barst in komen.

Dekt mijn autoverzekering ruitschade?

Alleen als je een WA+ of All-Risk-verzekering hebt. En dan nog hanteren verzekeraars soms een eigen risico. Ga dus na of jouw autoverzekering ruitschade dekt en onder welke voorwaarden. Ben je niet tevreden met de dekking? Je autoverzekering vergelijken loont altijd, bijvoorbeeld op een vergelijkingssite als Pricewise.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties