Nieuws

Je auto uitlenen aan je kind: mag dat wel van de verzekering?

Je auto uitlenen aan je kind: mag dat wel van de verzekering?

Het CBR heeft het maar wat druk met het inhalen van rijexamens die niet konden doorgaan vanwege corona. Mag jouw zoon of dochter binnenkort ook op, of heeft hij of zij net het roze kaartje gehaald, dan komt binnenkort geheid de vraag: 'Ah toe, mag ik vanavond de auto lenen?' Maar is jouw auto nog wel verzekerd als je hem uitleent aan je kind? Dat hangt er helemaal vanaf. Dit moet je weten over het auto uitlenen aan je kind.

Altijd fijn als je zoon of dochter het rijbewijs haalt. Als ouder kun je trots zijn én blij. Je hoeft de rijlessen niet meer te betalen en je kunt je door je eigen kind laten rijden na een feestje. Maar je krijgt ook de onvermijdelijke vraag: "Mag ik straks je auto lenen?" En dat roept bij ouders dan weer de vraag op: is je auto uitlenen aan je kind eigenlijk toegestaan?

Auto uitlenen aan je kind: drie voorwaarden

Het antwoord is ja, want een autoverzekering wordt afgesloten op het kenteken van je auto. Je kunt dus niet alleen je kinderen, maar ook vrienden en bekenden in je auto laten rijden. Maar er zijn wel voorwaarden:

  1. De eerste is eigenlijk logisch, maar toch: je zoon of dochter moet een geldig rijbewijs hebben;
  2. Je kind mag niet zomaar met je auto gaan rijden, je moet wel toestemming hebben gegeven;
  3. Een andere belangrijke voorwaarde, is dat je zoon of dochter op onregelmatige basis je auto leent. Is hij of zij feitelijk de bestuurder van de auto, dan moet de verzekering op zijn naam worden gezet. En dat kan betekenen dat de premie omhoog gaat. Doe je het niet, dan kan het als verzekeringsfraude worden aangemerkt. 

Autoverzekering: hoger eigen risico als je kind rijdt?

Als je kinderen schade rijden met jouw auto, kan dat wel gevolgen hebben. Sommige autoverzekeraars rekenen een eigen risico voor bestuurders die jonger zijn dan 24 jaar. Het is slim om even na te gaan of dat zo is, een mooi moment om ook even te kijken of de autoverzekering goedkoper kan. Je kunt je autoverzekering vergelijken op een vergelijkingssite als Pricewise. Dat kan je zomaar enkele tientjes per maand schelen. Dat is makkelijk verdiend.

Kortom, als je kind (of buurman, suikeroom of achterneef) vanavond vraagt om de sleutel van je auto, kun je gewoon ja zeggen. Bij het uitlenen van de auto is hij gewoon verzekerd. Let wel op: volgens de wet betaalt de kentekenhouder de boetes. Jij dus ... 

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken