Alfa Romeo verlaagt de rente! Een Alfa Romeo Tonale rijden voor €325 euro per maand

Nu zakelijk financieren tegen 1,9% rente | Actie loopt t/m 23 september

Alfa Romeo verlaagt de rente! Een Alfa Romeo Tonale rijden voor €325 euro per maand Ontdek meer
Nieuws

Corona, autorijden en boetes: met hoeveel personen mag je in de auto? (update 25 februari 2022)

Met hoeveel personen mag je in de auto tijdens de Corona

Met hoeveel personen mag je in een auto zitten? Lange tijd moest je 1,5 meter afstand houden - ook in de auto. En kon de politie je een boete geven als je toch met 3 of 4 personen in de auto zat. Maar hoe zit het nu, na de aanpassing van de regels?

Nederland is open - alles mag weer (update 25 februari 2022)

De tijd van 1,5 meter afstand houden en mondkapjes dragen in de auto, is voorbij. Nederland gaat weer open en na 25 februari heeft de politie nauwelijks meer een rol in de maatregelen. Veel rijplezier!

Boete voor chillen in de auto (update 25 januari 2022)

Het is nog steeds verplicht om 1,5 meter afstand te houden, maar de politie zegt niet te handhaven op onvoldoende afstand in rijdend personenvervoer. Je mag dus gewoon met niet-huisgenoten samen in de auto reizen. Ook hoef je geen mondkapje te dragen.

Máár je moet wel rijden. Als je met 3 of meer in je auto zit te chillen op een parkeerplaats, kun je een waarschuwing en/of een boete krijgen. 

Hieronder lees je de oude regels.

Mondkapje niet langer verplicht in de auto (update 26 juni)

Op 26 juni 2021 is met de nieuwe versoepelingen de mondkapjesplicht in de auto komen te vervallen. Dus ook wanneer je met niet-huisgenoten in de auto zit, hoef je géén mondkapje te dragen. Er geldt ook geen maximum voor het aantal passagiers. Simpel gezegd is alles weer zoals het vroeger was.

Fun fact 1: op het moment van schrijven staat op rijksoverheid.nl niet duidelijk vermeld dat je in de auto geen mondkapje hoeft te dragen. Navraag bij het informatienummer leert dat het wel degelijk zo is.

Fun fact 2: dit bericht is het best gelezen bericht op onze website. Honderdduizenden bezoekers hebben er het afgelopen jaar profijt van gehad. 

Er mag weer méér, ook in de auto (update 5 juni)

De nieuwe coronaversoepelingen van 5 juni hebben ook effect op het aantal mensen waarmee je in de auto mag zitten. Dat waren eerst maximaal 2 personen, maar zijn nu maximaal 4 personen. Mensen die op hetzelfde adres wonen en kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.

Als je met niet-huisgenoten in de auto zit, dan moet je een mondkapje dragen. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen mondkapje te dragen. Zit je met huisgenoten in de auto, dan hoeft dat ook niet.

Corona, autorijden en boetes: met hoeveel personen mag je in de auto? (2de lockdown)

Er mag weer méér, maar nog niet in de auto (update 19 mei)

Hoewel de regels over corona versoepeld worden, mag je in mei 2021 nog steeds met maximaal 2 personen in de auto. Je kunt een boete krijgen als je met meer dan 2 personen in de auto zit. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee in de aantallen.

Reis je met iemand die niet op hetzelfde adres woont, draag dan allebei een mondkapje.

Je mag wel met 3, 4 of 5 personen in de auto zitten als je bij elkaar op hetzelfde adres woont.

De volgende stap: op dit moment geldt er op straat nog altijd een maximum van 2 personen bij elkaar. Zodra deze regel verdwijnt, mag je waarschijnlijk ook weer met meer mensen in de auto.

Verlengde lockdown vanaf 12 januari 2021 (update 30 maart)

Opvallend hoe vaak de regels over autorijden en corona veranderen. Eerst was het advies om met niet meer dan twee personen in de auto te zitten en in de afgelopen maanden gold er geen maximum meer.

De situatie is nu als volgt: reis je samen met iemand die niet tot jouw huishouden behoort, dan mag je met maximaal 2 personen in de auto. Je kunt een boete krijgen als je met meer dan 2 personen in de auto zit. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee in de aantallen.

Je mag wel met 3, 4 of 5 personen in de auto zitten als je bij elkaar op hetzelfde adres woont. 

Reis je met iemand die niet op hetzelfde adres woont, draag dan allebei een mondkapje. Dat is een dringend advies. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen mondkapje op.

Bij bedrijfsmatig vervoer moet je - als er meer dan 2 personen in de auto of het werkbusje zitten - een mondkapje dragen. Er geldt geen maximaal aantal passagiers in bedrijfsbusjes.

Volledige lockdown vanaf 15 december 2020

Over hoeveel personen in één auto mogen plaatsnemen, is de politie duidelijk: maximaal 2 personen uit verschillende huishoudens in één auto. Behoor je tot hetzelfde huishouden? Dan mag je gewoon met elkaar in de auto zitten.

Het advies blijft dat iedereen in de auto een mondkapje draagt. Kun je een boete krijgen als je dat niet doet? Daar is de politie op dit moment niet duidelijk over.

Bij bedrijfsmatig vervoer moet je - als er meer dan 2 personen in de auto of het werkbusje zitten - verplicht een mondkapje dragen.

Aangescherpte lockdown november 2020

Aangezien je op straat in groepjes van maximaal 2 personen mag lopen, geldt dit ook voor in de auto. Dus:

Als je niet tot hetzelfde huishouden behoort, dan mogen er maximaal 2 personen in de auto zitten. Draag bovendien allebei een mondkapje. Dit is niet verplicht, maar wel een dringend advies. Je kunt dus geen boete krijgen als je geen mondkapje draagt.

Mensen die tot hetzelfde huishouden behoren, mogen gewoon met elkaar in de auto zitten.

Tweede lockdown oktober 2020

Reis je in een auto met mensen die niet tot jouw huishouden behoren, draag dan een mondkapje. Dit is niet verlicht, maar wel een dringend advies. Je kunt dus geen boete krijgen als je geen mondkapje draagt.

Soepele coronaregels vanaf 1 juli 2020

Vanaf van 1 juli mogen meerdere mensen samen reizen in een auto. Ook als ze uit verschillende huishoudens komen. Het advies is om een mondkapje te dragen, maar dat is niet verplicht.

Kortom, je mag weer met de jan en alleman in de auto stappen. De periode dat je een boete kon krijgen omdat je met teveel mensen in een auto zat, is voorbij. 

Hieronder lees je de oude regels:

Oude coronaregels tot 1 juli 2020

Volgens politie.nl is de basisafspraak dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren (dus een gezin of huisgenoten). Dus het is erg onverstandig om met een vriend, buurman of collega in één auto te zitten. Doordat je zo dicht bij elkaar zit, loop je namelijk een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Dat gezegd hebbende: je kunt er geen boete voor krijgen.

Je kunt wel een boete krijgen als je met 3 of meer mensen bij elkaar bent en onvoldoende afstand houdt. En dat geldt ook als je met 3 of meer mensen in een auto zit. De politie zal je eerst aanspreken en waarschuwen. Luister je niet, dan krijg je een boete. Voor 13 t/m 17-jarigen is die 95 euro en voor 18 jaar en ouder is het 390 euro.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Bart Smakman
Door Bart Smakman

Test graag elektrische auto's omdat ze zo soepel rijden en er veel valt te ontdekken. Wat is bijvoorbeeld de actieradius in de praktijk en hoe verloopt het snelladen? Vindt dat elke auto stoelverwarming moet hebben, want er bestaat geen groter genot.
Lees meer »

Zoeken