Nieuws

Autoverkopen met bijna een kwart omlaag in maart

Autoverkopen met bijna een kwart omlaag in maart

In maart zijn de autoverkopen omlaag gegaan met 23,4 procent naar 29.496 nieuwe auto's, maar dat vertelt niet het hele verhaal. De Bovag heeft gekeken naar de registraties in maart, dus die auto's zijn al eerder verkocht. Het werkelijke effect van de coronacrisis op de verkopen wordt in de komende tijd pas zichtbaar.

In Nederland hoeven autodealers hun deuren (vooralsnog) niet te sluiten, maar erg veel klandizie zullen ze in de showroom niet hebben. Een auto is toch een flinke aankoop, dus in tijden van onzekerheid stellen consumenten die beslissing uit. Bovendien komt daar natuurlijk bij dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Veel mensen willen het risico waarschijnlijk niet nemen om erop uit te gaan voor een eventuele nieuwe auto.

Eerste kwartaal

Ook voordat de corona-uitbraak losbarstte, ging het al niet best op de automarkt. Wereldwijd liepen de verkopen terug. Mede door de 23,4 procent minder registraties in maart (ten opzichte van maart 2019) komt het aantal verkochte auto's over het eerste kwartaal ruim 10 procent lager uit, op
103.203 stuks.

Actie
Vergelijk uw autoverzekering
Vergelijk uw autoverzekering

Vergelijk nu uw autoverzekering en ontvang 20% korting op alle autoverzekeringen via UnitedConsumers! Zo bespaart u tot € 175,00 per jaar.

Geen piek

Zoals gezegd: de meeste auto's die in maart werden geregistreerd zijn verkocht voordat de coronamaatregelen in Nederland van kracht werden. De daling van bijna 25 procent komt vooral doordat de gebruikelijke piek voor het einde van de maand uitbleef. Normaal gesproken registreren dealers en importeurs dan altijd een groot aantal auto's.

Tesla Model 3

In het eerste kwartaal van 2020 stond Volkswagen op één in de merkentop. De Polo was het bestverkochte model. Kijken we alleen naar maart, dan staat de Tesla Model 3 bovenaan, met 1339 registraties. Daarop volgen de Kia Niro (925), Renault Clio (695), Volkswagen Polo (677) en Toyota Aygo (671).

Volkswagen

Volkswagen eindigde ook in maart op het hoogste schavot, maar verkocht wel minder auto's (2843 tegenover 3114), zoals alle merken in de top tien eigenlijk. Alleen Skoda zag zijn registraties flink plussen, van 1223 naar 1608. Na Volkswagen maken Toyota (2409), Kia (2324), Peugeot (2055) en Ford (1708) de top vijf compleet. Daarachter vinden we Mercedes (1674), BMW (1619), Skoda (1608), Renault (1592) en Opel (1578).

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Remco Slump
Door Remco Slump

Voormalig redacteur van Auto Review. Liep in 2005 stage bij het autoblad dat hij als kind las en bleek best een potje te kunnen schrijven. Heeft dringend een hoger salaris nodig, aangezien youngtimers uit de 90s en 00’s akelig duur zijn geworden. Kwijlt zonder schaamte als er een BMW 850CSi langsrijdt.
Lees meer »

Zoeken