Nieuws

Je kunt straks 4000 euro aanschafsubsidie krijgen op een elektrische auto

Overheid introduceert aanschafsubsidie voor elektrische auto's

Tot nu toe waren elektrische auto’s eigenlijk alleen interessant voor zakelijke rijders, die kunnen profiteren van lage bijtelling. Vanaf 1 juli komt er voor particulieren echter een aanschafsubsidie. Milieuminister Stientje van Veldhoven gaat de regeling over enkele weken bekendmaken.

Voor een nieuwe elektrische auto gaat vanaf 1 juli een aanschafsubsidie van 4000 euro gelden, zo meldt RTL Nieuws op basis van niet nader genoemde bronnen. Wie tweedehands een stekkerauto koopt, kan van de overheid 2000 euro krijgen.

Prijs van 45.000 euro of minder

De subsidie van 4000 euro geldt alleen voor nieuwe EV’s met een prijs van 45.000 euro of minder. Het aanbod in die klasse is tot nu toe redelijk beperkt, maar groeit dit jaar enorm: met onder meer de Honda e, Opel Corsa-e, Peugeot e-208 en Volkswagen ID.3.

Tweedehands elektrische auto's

Subsidie voor een tweedehands elektrische auto kun je alleen krijgen als hij is gekocht bij een garagebedrijf (dus niet bij een particulier) en aantoonbaar in goede staat is (hiervoor worden eisen opgesteld).

In stapjes afgebouwd

Tussen nu en 2025 wordt de aanschafsubsidie in stapjes afgebouwd. Kopers van een elektrische auto hebben nu al enkele financiële voordelen (ook al zijn EV’s nog steeds relatief duur). Ze hoeven geen BPM te betalen en geen wegenbelasting. Zakelijke rijders hebben een lage bijtelling van 8 procent.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Remco Slump
Door Remco Slump

Voormalig redacteur van Auto Review. Liep in 2005 stage bij het autoblad dat hij als kind las en bleek best een potje te kunnen schrijven. Heeft dringend een hoger salaris nodig, aangezien youngtimers uit de 90s en 00’s akelig duur zijn geworden. Kwijlt zonder schaamte als er een BMW 850CSi langsrijdt.
Lees meer »

Zoeken