Nieuws

Hoeveel batterijcapaciteit verliezen elektrische auto's per jaar?

Hoeveel batterijcapaciteit verliezen elektrische auto's per jaar?

Een Tesla Model 3 Long Range-batterij heeft een capaciteit van 75 kWh. Maar hoeveel is daar na een paar jaar nog van over? Geotab – leverancier van fleetmanagementsoftware – heeft dat onderzocht. Gemiddeld verliezen elektrische auto’s 2,3 procent capaciteit per jaar.

Dat verschilt overigens behoorlijk per auto. Volgens Geotab – dat informatie verzamelde over 6300 voertuigen, verdeeld over alle merken en modellen – levert de luchtgekoelde accu van de Nissan Leaf bijvoorbeeld 4,2 procent capaciteit per jaar in. De Tesla Model S – met zijn vloeistofgekoelde batterij – zit precies op het gemiddelde, met 2,3 procent per jaar. 

Warme temperaturen

Het maakt daarbij niet uit of je een elektrische auto vaak gebruikt (ontladen en opladen). Wat wel invloed heeft op capaciteitsverlies is het klimaat (bij warme temperaturen gaat er meer capaciteit verloren) en hoe vaak de auto aan een snellader wordt gehangen. 

Tussen 20 en 80 procent

Wil je de batterij van je EV zo gezond mogelijk houden, dan raadt Geotab aan om het laadniveau altijd tussen de 20 en 80 procent te houden (tot 100 procent opladen, is niet goed) en weinig gebruik te maken van snelladers.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Remco Slump
Door Remco Slump

Voormalig redacteur van Auto Review. Liep in 2005 stage bij het autoblad dat hij als kind las en bleek best een potje te kunnen schrijven. Heeft dringend een hoger salaris nodig, aangezien youngtimers uit de 90s en 00’s akelig duur zijn geworden. Kwijlt zonder schaamte als er een BMW 850CSi langsrijdt.
Lees meer »

Zoeken