Nieuws

Amsterdam vanaf volgend jaar verboden terrein voor oudere diesels

Amsterdam vanaf volgend jaar verboden terrein voor oudere diesels

Amsterdam gaat oudere diesels verbieden. Vanaf november 2020 is het gebied binnen de ringweg A10 alleen nog toegankelijk voor Euro 4-dieselvoertuigen. Die zijn gebouwd vanaf 2006.

De regel geldt niet voor gehandicaptenvoertuigen, campers en oldtimers van veertig jaar en ouder. Er zouden nog zo’n achtduizend Amsterdammers zijn met een oudere diesel. Die kunnen ze inleveren, waarna ze van de gemeente een vergoeding krijgen van tussen de 500 en 2000 euro.

Verbetering luchtkwaliteit

Volgens wethouder Sharon Dijksma moet de nieuwe milieuzone bijdragen aan de verbetering van de luchtkwaliteit in Amsterdam. “En dat is hard nodig is”, zegt ze. “De maatregel heeft het meeste effect op de plekken waar nu nog de Europese grenswaarden worden overschreden.”

Vijftien jaar en ouder

Auto’s van vijftien jaar en ouder maken 17 procent van het Nederlandse wagenpark uit. De TU Delft becijferde dat ze echter een veel groter aandeel hebben in de uitstoot van het Nederlandse verkeer. Ze zijn verantwoordelijk voor 35 procent van de stikstofuitstoot en 50 procent van de fijnstof.

Maximumsnelheid omlaag

Het kabinet kondigde vorige week aan dat de maximumsnelheid op de snelwegen van 130 naar 100 km/h gaat. Dit om de stikstofuitstoot met spoed naar beneden te brengen. Er wordt ook gedacht aan een opkoopregeling voor oudere auto’s.

Slooppremie

In 2009 voerde de overheid een slooppremie in voor auto’s van voor 1995 (benzine) en 1999 (diesel). Bezitters konden tot 1750 euro krijgen als ze hun oude auto omruilden voor een nieuwere. Na 80.000 auto’s was het budget van 85 miljoen euro op.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Remco Slump
Door Remco Slump

Voormalig redacteur van Auto Review. Liep in 2005 stage bij het autoblad dat hij als kind las en bleek best een potje te kunnen schrijven. Heeft dringend een hoger salaris nodig, aangezien youngtimers uit de 90s en 00’s akelig duur zijn geworden. Kwijlt zonder schaamte als er een BMW 850CSi langsrijdt.
Lees meer »

Zoeken