Nieuws

Overheid wil sloopregeling om oudere auto's van de weg te halen

Overheid wil sloopregeling om oudere auto's van de weg te halen

Van alle stikstofuitstoot door het verkeer wordt ruim een derde veroorzaakt door auto’s van vijftien jaar en ouder. De overheid wil daarom kijken naar een opkoopregeling om die youngtimers van de weg te halen.

Volgens de TU Delft – dat in opdracht van het AD onderzoek deed – zijn auto’s van vijftien jaar en ouder verantwoordelijk voor 35 procent van de stikstofuitstoot en 50 procent van de fijnstof. En dat terwijl die auto’s maar 17 procent van het Nederlandse wagenpark uitmaken. Gemiddeld rijden ze tussen de 10.000 en 12.000 kilometer per jaar.

Lagere maximumsnelheid

Het kabinet komt deze week met plannen om de uitstoot van stikstof door het verkeer met spoed te verlagen. Er wordt onder meer gedacht aan het verlagen van de maximumsnelheid op de snelweg van 130 km/h naar 100 km/h. Daarbij is een opkoopregeling voor oudere auto’s een optie.

Bouwprojecten liggen stil

Nederland heeft een acuut stikstofprobleem. En dat komt door een uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat stond toe dat de stikstofuitstoot van bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden later kon worden gecompenseerd, maar dat is in strijd met Europese wetten.

Volgens de Raad van State moet de stikstofuitstoot direct worden gecompenseerd. Als gevolg daarvan liggen momenteel meer dan 10.000 bouwprojecten stil, wat de krapte op de woningmarkt alleen maar groter maakt. 

Slooppremie

Een opkoopregeling voor oudere auto’s is overigens al eerder geprobeerd. In 2009 voerde de overheid een slooppremie in voor auto’s van voor 1995 (benzine) en 1999 (diesel). Bezitters konden tussen de 750 en 1750 euro krijgen als ze hun oudere vierwieler omruilden voor een nieuwere.

Tien jaar geleden kostte de sloopregeling zo’n 85 miljoen euro voor 80.000 auto’s. Tegenover het AD zegt de Bovag dat een nieuwe regeling gemakkelijk betaald kan worden met het teveel aan BPM dat de overheid heeft binnengesleept door de invoering van de WLTP-meetmethode voor uitstoot.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Remco Slump
Door Remco Slump

Voormalig redacteur van Auto Review. Liep in 2005 stage bij het autoblad dat hij als kind las en bleek best een potje te kunnen schrijven. Heeft dringend een hoger salaris nodig, aangezien youngtimers uit de 90s en 00’s akelig duur zijn geworden. Kwijlt zonder schaamte als er een BMW 850CSi langsrijdt.
Lees meer »

Zoeken