Johan Remkes: 'Maximumsnelheid omlaag naar 100 km/h vanwege stikstofprobleem'

Hoe lossen we het stikstofprobleem op? Door 100 km/h te gaan rijden op de snelweg

Gaan we weer 100 km/h rijden op de snelweg? Als het aan de adviescommissie van oud-minister Johan Remkes ligt wel. Want door minder hard te rijden, gaat de uitstoot van stikstof omlaag.

Nederland zit met een stikstofprobleem. Eerder dit jaar deed de Raad van State een ingrijpende uitspraak over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat stond toe dat de stikstofuitstoot van bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden later kon worden gecompenseerd. Maar volgens de Raad van State is dat in strijd met Europese milieuwetgeving. Door de uitspraak liggen momenteel ongeveer 18.000 bouwprojecten stil. En zoals we gisteren schreven, heeft ook het circuit Zandvoort er last van bij zijn voorbereiding op de Formule 1-race van volgend jaar.

Drastische maatregelen nemen

Een adviescommissie onder leiding van Johan Remkes onderzocht de problematiek en kwam gisteren met een advies aan het kabinet. Een van de aanbevelingen heeft te maken met de maximumsnelheid op snelwegen en provinciale wegen die in de buurt liggen van kwetsbare natuurgebieden. Als die omlaag zou gaan van 130 naar 100 km/h zou dat leiden tot flink minder stikstofuitstoot. Nederland moet volgens de commissie zo snel mogelijk drastische maatregelen nemen. De uitstoot zou nu zo hoog zijn dat het schadelijk is voor het milieu en de volksgezondheid.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties