Nieuws

Dit is waarom Nederlandse snelwegen steeds onveiliger worden

Dit is waarom er steeds meer ongelukken gebeuren op onze snelwegen

Automobilisten rijden te hard en besteden te veel aandacht aan hun smartphones. Dat is de reden dat het aantal verkeersongevallen op snelwegen in vijf jaar is verdubbeld van 17.000 in 2014 naar 38.000 eind vorig jaar. Ook ging het aantal dodelijke slachtoffers van 63 naar 81.

Dat blijkt uit een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), waar het NRC vanmorgen over publiceerde. Volgens de SWOV is er een aantal redenen waarom de veiligheid op de Nederlandse snelwegen is verslechterd. Automobilisten rijden te hard, laten zich te veel afleiden door hun mobiele telefoons en kruipen nog steeds onder invloed van alcohol en drugs achter het stuur.

Minder handhaving door politie

Uit het rapport blijkt ook dat er minder gehandhaafd wordt door de politie. Enkele jaren geleden controleerde het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) nog dagelijks op de snelwegen, nu is dat beduidend minder vaak. In 2017 zetten agenten slechts 20.000 keer iemand aan de kant wegens gevaarlijk weggedrag. Tien jaar geleden gebeurde dat nog 100.000 keer. Een zorgelijke ontwikkeling, aldus de SWOV.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken