Nieuws

Autofabrikanten doen zich voor als 'groen', maar lobbyen hard tegen milieuregels

Autofabrikanten doen zich voor als 'groen', maar lobbyen hard tegen milieuregels

Of er nu een hybride, stekkerhybride of volledig elektrische auto wordt onthuld, de boodschap is altijd hetzelfde: autofabrikanten zijn zó groen! Maar tussen de pr-teksten en de werkelijkheid zit nogal een verschil. Want autofabrikanten lobbyen hard om milieuregels van tafel te krijgen.

Onderzoek van de Britse krant The Guardian toont aan dat autofabrikanten in de afgelopen vier jaar miljoenen hebben besteed aan het lobbyen tegen onder meer strengere emissie-eisen. Sinds 2015 hebben met name BMW, Daimler, Fiat Chrysler, Ford, General Motors en Toyota zich verzet tegen het klimaatakkoord van Parijs.

Blokkeren, vertragen en frustreren

In het akkoord is het streven vastgelegd om de opwarming van de aard te beperken tot 1,5 graden Celsius. De fabrikanten – die zich hebben verenigd in de Amerikaanse Automotive Alliance, Europese ACEA en Duitse VDA – doen echter hun best om alle wet- en regelgeving op het gebied van uitstoot en de stimulering van elektrische auto's te blokkeren, vertragen en frustreren.

President Trump

Volgens The Guardian is Fiat Chrysler het meest tegen milieumaatregelen gekant. In de Verenigde Staten probeert het concern de strenge CAFE-standaard – die door president Obama werd ingevoerd – afgezwakt te krijgen. Voormalig Fiat Chrysler-baas Sergio Marchionne (die vorig jaar onverwachts overleed) steunde het plan van president Trump om de verbruikseisen te schrappen.

CAFE-standaard

Concurrent Ford zegt het akkoord van Parijs te steunen en niet tegen de CAFE-standaard te zijn. "Dat hebben wij al meerdere keren geroepen", aldus een woordvoerder tegen The Guardian. En dat klopt, maar bij roepen alleen bleef het niet. Ford heeft – ondanks de 'groene' woorden – gewoon keihard gelobbyd tegen de CAFE-standaard.

Duitse autolobby

In Europa zijn het de ACEA (European Automobile Manufacturers Association) en VDA (Verband der Automobilindustrie) die constant tegen nieuwe uitstooteisen ageren. Zo lag er een Europees voorstel over een verplicht percentage ZEV's (zero emission vehicles) dat fabrikanten in 2025 zouden moeten produceren. Dat is na stevig lobbyen door vooral de Duitse auto-industrie niet doorgegaan.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken