Nieuws

Autoschade claimen of niet?

Autoschade: moet je dit wel claimen?

Als je schade rijdt, lijkt de meest voor de hand liggende oplossing dit te laten repareren en de kosten te claimen bij je verzekeraar. Toch is het de moeite waard om kritisch te kijken of je autoschade moet claimen. Op de lange termijn kan dit schelen in je premie.

Toch maar zelf betalen?

Autoschade claimen bij je autoverzekering, betekent vaak dat je vijf jaar terugvalt in je opgebouwde jaren. Dat gaat dan ook ten koste van de korting die je kreeg op je premie. Met als gevolg dat je premie omhoog schiet. Vaak duurt het drie jaar voordat je weer op hetzelfde kortingsniveau te komen. Claim je de schade niet? Dan krijg je er een schadevrij jaar bij en zakt je premie. Wellicht dat dit verschil de kosten voor reparatie juist dekt.

Nu is elke situatie anders. Met de schadeclaimtool van Independer krijg je een advies wat je het beste kan doen in jouw situatie. Als je je verzekeraar belt voor advies is het goed om te weten dat ze vaak een notitie maken van de vraag die je stelt over de schade. Dit doen ze om fraude tegen te gaan en risico's beter in te kunnen schatten.

Bedenktijd autoschade claimen

Als je toch besluit de autoschade te claimen en je hebt het bedrag ontvangen, dan krijg je van je verzekeraar nog bedenktijd. Misschien is je nieuwe premie wel veel hoger dan je van tevoren had uitgerekend of had je een onverwachte financiële meevaller en kun je de schade toch zelf betalen. Het verschilt per verzekeraar hoe lang de bedenktijd is. Dit staat in de polisvoorwaarden.

No-claimbeschermer

Mocht je ieder jaar autoschade willen claimen zonder dat je premie omhoog gaat, dan kun je je aanvullend verzekeren met een no-claimbeschermer. Wel verlies je dan alsnog schadevrije jaren en dat betekent dat je minder korting krijgt. Heb je al 10 schadevrije jaren? Dan sta je vaak al op de hoogste trede van de bonus-malusladder en krijg je al de maximale korting. Overstappen naar een andere (voordelige) autoverzekering is dan ook nadelig. Die telt de no-claimbeschermer niet mee.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Autoschade: moet je dit wel claimen?
Redactie
Door Redactie

Zoeken