Nieuws

Column: Er zijn veel te veel automodellen!

Niches, allemaal niches, zoveel niches

De allereerste keer dat ik naar de Verenigde Staten ging, stond ik in een New Yorkse Starbucks met de mond vol tanden. Ik dacht dat ik duidelijk was geweest: ik wilde gewoon een koffie.

Maar dat zei de jonge barista achter de toonbank niets. Hij wees naar een menu als een stroomschema en richtte zich tot de vrouw achter mij. Ze bestelde een Venti Nitro Cold Brew Skimmed Latte Frappuccino met Cascara Sweet Cream. Uit haar hoofd.

Mijn hersenen vielen in het slot. Ik stond aan de grond genageld. En mijn ogen werden glazig. Letters en cijfers begonnen te dansen, door elkaar heen te kronkelen, te pulseren. Ze lachten me uit, zo leek het. Trokken een lange neus. Zo. Veel. Keuze. Ik wilde gewoon een koffie.

Prijslijsten van BMW en Mercedes

Hetzelfde gevoel overvalt me als ik de prijslijsten van vooral BMW en Mercedes bekijk. Niet dat ik de financiële middelen heb om er een te kopen … Het is mijn werk om er af en toe in te duiken. En dan valt op met hoeveel verve beide merken iedere denkbare niche proberen af te dekken. Vierdeurs coupés? Check! Coupé-suv's? Check! Coupé-suv-roadsters? Wie weet wat nog komen gaat …

Van vier naar dertig modellen

In 1984 bestond het leveringsprogramma van BMW uit precies vier modellen: de 3-serie, 5-serie en 7-serie Sedan en de 6-serie Coupé. Inmiddels is dat aantal uitgebreid naar liefst negenentwintig. Of dertig, als ik de binnenkort te lanceren 2-serie Gran Coupé erbij optel.

Jullie geloven mij niet? Tel dan even mee. BMW heeft op dit moment de 1-serie, 2-serie Coupé, 2-serie Cabrio, 2-serie Gran Coupé, 2-serie Active Tourer, 2-serie Gran Tourer, 3-serie Sedan, 3-serie Touring, 3-serie GT, 4-serie Coupé, 4-serie Cabrio, 4-serie Gran Coupé, 5-serie Sedan, 5-serie Touring, 6-serie GT, 7-serie Sedan, 8-serie Coupé, 8-serie Cabrio, 8-serie Gran Coupé, X1, X2, X3, X4, X5, X6, X7, Z4, i3, i8 en i8 Roadster. En dan mis ik alle M's nog.

Duizelt het jullie al?

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken