Hoeveel wegenbelasting moet je betalen?

Hoeveel wegenbelasting moet je betalen?

Alleen met brandstof en je autoverzekering heb je de kosten van het autorijden nog niet gedekt. Je betaalt namelijk ook voor de weg waar je op rijdt. Dat is de wegenbelasting. Maar wat kost de wegenbelasting voor jouw auto?

Hoogte van de wegenbelasting

Als je een motorvoertuig hebt jonger dan 40 jaar, dan moet je daar wegenbelasting voor betalen. De wegenbelasting bestaat uit twee delen: een deel dat je betaalt aan het Rijk en een deel voor de provincie waarin je woont. Dit noemen ze opcententarief en de provincie mag zelf de hoogte van dit tarief bepalen (tot een bepaald maximum). Dit betekent dat je woonplaats invloed heeft op de hoogte van de wegenbelasting.

Diesel is vaak twee keer zo duur

Daarnaast is ook het soort auto waarin je rijdt bepalend voor hoeveel je betaalt. Hiervoor geldt een simpele regel: hoe zwaarder je auto, hoe hoger de wegenbelasting. En rijd je in een dieselauto? Dan betaal je vaak het dubbele aan wegenbelasting. Rijd je in een volledig elektrische auto? Dan betaal je helemaal geen wegenbelasting. Dit geldt ook voor auto's ouder dan 40 jaar. Voor hybride auto's betaal je vaak een gereduceerd tarief. Benieuwd welk tarief jij moet betalen? Met deze tool kun je snel de hoogte van de wegenbelasting berekenen.

Hoe betaal je wegenbelasting?

De rekening van de wegenbelasting ontvang je vanzelf via de Belastingdienst. Ga je verhuizen? Dan hoef je je nieuwe adres niet door te geven aan de Belastingdienst. Dit gaat automatisch als je je nieuwe adres doorgeeft aan de bevolkingsadministratie van je (nieuwe) gemeente. Verhuis je naar een andere provincie? Dan kan het zomaar zijn dat je meer of minder wegenbelasting betaalt. Per regio kan dit wel tot 100 euro per jaar verschillen.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties