Nieuws

Wanneer kies je voor een allrisk of WA verzekering?

Wanneer kies je voor een allrisk of WA verzekering?

Iedere automobilist in Nederland is verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Hierbij geldt dat je de auto minimaal WA moet laten verzekeren. Maar wat als je een stapje verder wilt gaan dan de standaard?

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Deze dekking vergoedt enkel de schade die je met jouw auto bij een ander veroorzaakt. De schade van jouw auto is voor eigen rekening, mits deze uiteraard niet door iemand anders is veroorzaakt. Een autoverzekering afsluiten vinden de meeste mensen toch moeilijker dan ze in eerste instantie hadden gedacht. Dit heeft vooral met de dekking te maken. We weten allemaal dat we minimaal WA verzekerd moeten zijn, maar is het ook noodzakelijk om deze verzekering uit te breiden? Uit schokkend onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel auto's over- of juist onderverzekerd rondrijden. Iets wat voorkomen kan worden als er meer kennis is over autoverzekeringen. Daarom vertellen we in dit artikel wanneer en waarom je voor een allrisk of enkel een WA verzekering moet kiezen.

Leeftijd van de auto

De keuze tussen een allrisk of WA verzekering is niet al te moeilijk als je weet waar je op moet letten. Toch denken veel mensen ten onrechte dat een allrisk verzekering altijd de beste keuze is. Dit hoeft echter lang niet altijd zo te zijn. Bij een zeer oude auto heeft het bijvoorbeeld geen zin om jezelf allrisk te laten verzekeren. Je betaalt vaak meer premie gedurende de looptijd dan dat je auto daadwerkelijk waard zal zijn als deze total loss wordt verklaard. De leeftijd van je auto is dan ook van essentieel belang voor de definitieve beslissing. Hierbij houden we meestal de volgende indeling aan:

Leeftijd auto

Dekking autoverzekering

Bij een leeftijd van 0 t/m 5 jaar:

Allrisk verzekering

Bij een leeftijd van 6 t/m 9 jaar:

WA casco of WA+ verzekering

Is je auto ouder dan 10 jaar?:

WA verzekering

Natuurlijk geldt dit niet direct in alle gevallen. Als je over een zeer dure en zeldzame auto beschikt, zal de dagwaarde logischerwijs veel hoger liggen. Ook als de auto op leeftijd is, is een allrisk verzekering dan vaak aan te raden. Hou daarom vooral rekening met de waarde van de auto, de leeftijd en natuurlijk je eigen persoonlijke voorkeuren.

Wat is het verschil tussen een WA- en een allrisk verzekering?

Bij een WA verzekering ben je enkel verzekerd voor de schade die je bij iemand anders berokkent. Deze verzekering is voor iedere autobezitter verplicht en deze kan naar wens uitgebreid worden. Die verplichting is vooral aanwezig om te voorkomen dat mensen schade aanrichten en deze vervolgens niet kunnen betalen, zo kunnen de betrokken partijen altijd verwachten dat de schade vergoedt gaat worden. Voor schade aan eigen auto ben je dus niet verzekerd.

Bij een allrisk verzekering ben je voor elke schade verzekerd. Of deze schade nu is ontstaan door natuurgeweld of eigen toedoen, je krijgt altijd een fijn bedrag terug van de verzekeraar. Dat geeft een fijn en veilig gevoel. Het nadeel van een allrisk verzekering is natuurlijk wel dat je een hogere premie betaald. Dat is niet erg als de auto dit echt waard is, maar bij een tweedehands of oudere auto is deze verzekering dan geen verstandige keuze.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken