Wanneer valt de bijl voor FM ten gunste van digitale radio?

​Belgen luisteren vanaf 2022 enkel nog digitaal. En Nederland?

Als het aan een Belgische minister en de meeste radiostations ligt, luisteren we over luttele jaren enkel nog naar digitale radio. Ook in ons land wordt er al volop geluisterd naar DAB+. Het einde van het langdurige FM-tijdperk lijkt daarmee in zicht.

Er is al heel wat gesteggeld over de afschaffing van de FM-band. DAB+ (wat staat voor Digital Audio Broadcasting) is de toekomst. Al een tijd trouwens, want deze storingsvrije radio-ontvangst is nauwelijks nog nieuw te noemen. Maar een nieuwe Europese richtlijn, de Europese Elektronische Communicatie Code of EECC, verplicht de EU-lidstaten nu om de code in nationale wetgeving om te zetten. Met andere woorden: DAB+ erin, de verouderde Ether eruit! Het einde van FM staat daarmee ook weer op de agenda. Als het al niet automatisch voortvloeit uit de invoer van digitale radio, dan zal het kort erop volgen. De nieuwe ontvangststandaard maakt simpelweg een groter aanbod van zenders mogelijk en verbetert bovenal de geluidskwaliteit. Iedereen wint.

1 op 5 luistert al digitaal

Er zijn Europese landen waar DAB+ nu reeds de standaard is. Noorwegen gebruikt bijvoorbeeld al geen FM-band meer. Ook in buurtland België luisteren ze al vaker digitaal. Op dit moment geldt dat nog voor 1 op de 5 Belgen, maar als het aan een lokale minister ligt is er vanaf 2022 geen keus meer: FM moet dan op dezelfde stapel liggen als het cassettebandje, de praatpaal en de telefooncel. De zege van de radiostations zelf heeft de minister alvast.

Het merendeel van onze zuiderburen (12% van het totale luisteraantal) doet dat overigens via vast of mobiel internet. 6% gebruikt er de digitale TV voor en amper 3% werkt via DAB+. Sinds 2013 zijn in België (cijfers voor Vlaanderen zijn niet beschikbaar) zo'n half miljoen DAB+ radio's verkocht. En de teller loopt snel op.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Kleine moeite in de auto

Van de auto's die vorig jaar nieuw werden verkocht, werd zo'n 30% standaard geleverd met een DAB+ radio. Bij heel wat automerken moet je ervoor bijbetalen, maar dat wordt ook al minder. Niet in de laatste plaats omdat het om een extraatje gaat waarvan de meerprijs veelal niet in verhouding staat tot de reële kostprijs. Tot enkele honderden euro's vragen sommige merken ervoor, terwijl een bestaande FM-radio vrij eenvoudig aangepast kan worden met een extra DAB+ module. Die kost slechts enkele tientallen euro's.

En Nederland?

Volgens recente cijfers zijn er ins ons land tegen de miljoen DAB+ radio's verkocht, inclusief autoradio's. Van de auto's die in 2017 van eigenaar wisselden was bijna 40% voorzien van digitale radio-ontvangt. Daarmee is Nederland zelfs koploper in het omarmen van dit moderne mediumkanaal. De oorzaak? De gemiddelde Nederland is een fijnproever, als het even kan wil het de hoogst haalbare kwaliteit. En DAB+ is wat dat betreft superieur aan FM. Kortom, het lijkt een kwestie van tijd dat er ook iemand van ons ministerschap opstaat op te pleiten voor 100% DAB+. Wij zijn voor.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties