Nieuws

2.400 pk sterke Volvo Iron Knight laat spierballen rollen

Normaliter vinden autofreaks vrachtwagens zo sexy als een zak aardappelen. Er zijn echter altijd uitzonderingen, en wel zodra trucks sneller kunnen dan (honderd)tachtig. The Iron Knight van Volvo kan dat.

Zie je het al voor je? Je tuft lekker met een adequaat gangetje over de Autobahn, begint een truck je vanuit het niets op te duwen met kantklare signaaltaal of het niet nog wat harder kan. Wedden dat je denkt te hallucineren? Toch hoeft dat niet zo te zijn, want nu is er een truck die zonder pardon 276 km/h op de snelheidsmeter zet. The Iron Knight is zijn (koos)naam en Volvo Trucks is de bedenker en maker ervan.

Monsterlijke cijfers

Wanneer The Iron Knight in je binnenspiegel opduikt (wat feitelijk alleen op het circuit kan gebeuren, want voor een kenteken komt 'ie niet in aanmerking), vlieg je als de sodemieter naar rechts. Zo'n frontaal oppervlak heb je immers nog nooit gezien. Monsterlijk gewoon. Maar het past helemaal thuis in het plaatje van diens dito prestaties.

The Iron Knight kan namelijk 2.400 pk opwekken, bij een trekkracht van – hou je vast – 6.000 Nm. Het ijzeren gevaarte (in combinatie met net zoveel glasvezel) weegt weliswaar ook 4,5 ton, maar met zoveel geweld ligt zelfs dat indrukwekkende recordprestaties niet in de weg.

The Iron Knight mag zich immers 's werelds snelste truck noemen. Dit door 500 en 1.000 meter na een staande start af te leggen in respectievelijk 13,71 en 21,29 seconden, waarbij een top werd gehaald van ruim 131 en 169 km/h. De records werden gevestigd op een afgesloten testterrein in Noord-Zweden. Zien hoe dat verging? Check de video hierboven.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken