Nieuws

Nieuwe Volkswagen Touran maakt Sharan overbodig

Tijdens de Autosalon van Genève richt Volkswagen de spotlights op twee van haar MPV's. Want niet alleen de opgefriste Sharan debuteert op die autoshow, ook de nieuwe Touran geeft er acte de presence.

De momenteel nog verkrijgbare Touran is één van de langstlopende modellen op de markt. Aan de hand van meerdere (technische) facelifts houdt Volkswagen het model al liefst 12 dienstjaren in leven. Maar nu is het toch echt over en sluiten. Een geheel nieuwe Touran komt het stokje overnemen. Sterker, die heeft zelfs zo'n stap gemaakt dat de Sharan, ondanks een vernieuwingsronde, nagenoeg wordt gekannibaliseerd.

Groter en ruimer
Wilde je een volwaardige 7-zitter van Volkswagen, dan was er maar één keus: de Sharan. Maar nu de Touran met maar liefst 13 centimeter in lengte is gegroeid en er dik 11 centimeter aan wielbasis is bijgekomen, is dat zo vanzelfsprekend niet meer. In totaliteit meet de afstand tussen de voor- en achterwielen nu bijna 2,8 meter, wat gelijk is aan de Passat. Met de beenruimte op de tweede zitrij van de standaard als 5-zits geleverde Touran lijkt het daardoor wel snor te zitten. Maar er zal ook een 7-persoonsuitvoering verkrijgbaar zijn. Tegen meerprijs kan er dan een derde zitrij uit de vloer worden getrokken dankzij het zogeheten Fold Flat-systeem. Naast meer zitruimte is ook de bagageruimte toegenomen; een hoeveel van 48 liter is erbij gekomen.

Motoren
De nieuwe Touran staat op het hypermoderne platform waarvan bijvoorbeeld de Golf, A3 en Leon al langer genieten en net als die hatchback-modellen scheelt dat in mee te sleuren kilo's. Ten opzichte van zijn bejaarde voorganger is de nieuwe Touran 62 liter lichter en dat zorgt tezamen met de jongste motorengeneratie voor verbruikscijfers die tot 19% lager zijn komen te liggen.
Aftrappen doet Volkswagen met de 1.2 TSI, die 110 pk levert. Vervolgens zijn er wat benzines betreft de 1.4 en 1.8 TSI met respectievelijk 150 en 180 pk. Wil je liever dieselen met de Touran, dan bestaat de keuze uit een 1.6 TDI met 110 pk of twee varianten van de 2.0 TDI. De lichtste tweeliter produceert 150 pk en de sterkste een zelfverzekerde 190 pk. Een handbak is standaard, terwijl automaat-liefhebbers kunnen opteren voor de DSG met dubbele koppeling. Deze transmissie is echter enkel te combineren met de 1.6 TDI, maar zie dit vooral positief: hiermee heb je tegelijk de zuinigste Touran te pakken met een opgegeven verbruik van 4,1 l/100 km.

Na de première in Genève duurt het nog een half jaar voordat de nieuwe Volkswagen Touran bij de dealers staat. Op prijzen is het daarom nog eventjes wachten.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken