Software Defined Vehicles: Renault pakt het anders aan

Renault doet het met de volledig elektrische Trafic, Estafette en Goelette allemaal anders. Eerst wordt de software ontwikkeld, daarna pas de rest van het voertuig. Dat doen ze niet voor niets.
Wat is Software Defined Vehicle (SDV)-architectuur?
Software Defined Vehicle (SDV)-architectuur noemen ze het bij Renault, ontwikkeld door Ampere, een dochteronderneming van de Renault Group. In tegenstelling tot traditionele voertuigen – waarbij software later wordt ‘ingebouwd’ bovenop tientallen losse elektronische systemen – wordt een SDV ontworpen als één geavanceerde rijdende computer.
Toekomstbestendig door CAR OS
Dankzij een centraal besturingssysteem, aangedreven door high-performance computers, kunnen alle onderdelen van de bus – van rijhulpsystemen tot aandrijflijn en connectiviteit – met elkaar communiceren en continu worden geüpdatet. De nieuwe Renault-modellen maken hiervoor gebruik van het CAR OS (Operating System, red.) dat real-time functies aanstuurt en via het internet updates ontvangt, net zoals een smartphone. De SDV-architectuur biedt daarom talloze voordelen, ook voor bedrijven en wagenparkbeheerders:

met de Interpolis Autoverzekering. Naast goede schadeafhandeling, kan je pakketkorting oplopen tot 12%. Verkrijgbaar via Rabobank.
- Efficiëntere samenwerking tussen systemen: rijhulpassistenten (ADAS), chassiscontrole, aandrijving en infotainment werken beter samen.
- Snelle software-updates op afstand: nieuwe functies kunnen eenvoudig worden toegevoegd zonder een garagebezoek.
- Real-time data-analyse: onderdelen kunnen in real-time worden gemonitord voor slijtage of storingen.
Dit maakt bestelwagens niet alleen slimmer, maar ook toekomstbestendig: nieuwe functies kunnen via over-the-air-updates worden toegevoegd, zonder een bezoek aan de garage.



Op de foto's v.l.n.r.: de nieuwe Renaults Estafette, Trafic en Goelette
SDV: computer op wielen
Hierdoor ontstaat een bedrijfsauto die vergelijkbaar is met een moderne computer op wielen. Niet alleen vergroot dit de flexibiliteit, maar het stelt bedrijven bovendien in staat om bedrijfseigen toepassingen en software te integreren in hun bussen.
Zakelijk maatwerk dankzij SDV-technologie
Voor ondernemers en fleetmanagers biedt de SDV-architectuur nog meer voordelen. De bestelauto's kunnen worden aangepast op basis van branche, gebruik en voorkeuren. Bijvoorbeeld:
- Ambulances, brandweerwagens en koelauto’s kunnen apps gebruiken voor het centraal aansturen van hun uitrusting.
- Bezorgdiensten kunnen hun interne software koppelen aan het voertuig, zodat chauffeurs realtime informatie ontvangen over routes en leveringen.
- Gebruikersprofielen zijn voertuigonafhankelijk en overal oproepbaar – handig voor bedrijven met veel wisselende bestuurders.
Net zoals bij een smartphone of laptop is het mogelijk om de bus continu te personaliseren en upgraden, waardoor deze altijd bij de tijd blijft gedurende zijn hele levensduur.
Slim onderhoud en lagere kosten
De SDV-architectuur maakt predictive maintenance (voorspellend onderhoud) veel effectiever. Sensoren en software monitoren in realtime de slijtage van componenten, waardoor:
- onderhoud beter gepland kan worden,
- storingen vroegtijdig worden opgespoord,
- en in sommige gevallen op afstand al actie kan worden ondernomen.
Voor wagenparkbeheerders betekent dit: minder stilstand en lagere onderhoudskosten. En dat betekent efficiënt in gebruik.
Langere levensduur, hogere restwaarde
Een belangrijk voordeel van SDV’s is de mogelijkheid tot regelmatige software-updates op afstand. Dit zorgt ervoor dat voertuigen jarenlang technisch en functioneel up-to-date blijven. Hierdoor behouden ze hun waarde beter.

Interpolis AutoBewust heeft één van de laagste premies van Nederland. Nu exclusief verkrijgbaar via Rabobank.