Hoge fun-factor: Mini Cooper Cabriolet

Achter het stuur van de Mini Cooper Cabriolet voel je je net een beroemdheid. Iedereen kijkt! Maar maak je geen illusies, ze kijken niet naar jou, maar naar de auto. Dat ondervonden wij ook met onze knaloranje test-Mini.

BMW heeft er goed aan gedaan om Mini nieuw leven in te blazen. Het merk is succesvoller dan ooit en de bekendheid is enorm. In het bijzonder vrouwen zijn op slag verliefd als ze de auto zien en hebben geen enkele moeite om het merk van de auto te noemen. Of je nu langs een groepje met kleine kinderen, een stel pubers, volwassenen of zelfs bejaarden rijdt, iedereen kijkt je na. Opgestoken duimen en diverse complimenten vliegen je om de oren. Nu hadden wij ook nog eens de beschikking over een knaloranje exemplaar die bovendien was voorzien van de nodige extra opsmuk. Hoe dan ook, de Mini is een begrip. Het is een enorm populair karretje waarmee je veel belangstelling trekt, vooral wanneer je met de Cabriolet rijdt.
 
Aandacht verzekerd!
Zoals gezegd reden wij met een behoorlijk dik uitgerust exemplaar. Met name aan de buitenkant straalt dit eraf. De oranje Mini Cooper Cabriolet is voorzien van strepen over de motorkap, extra chroomaccenten, twee extra mistlampen en een setje 17 inch lichtmetalen wielen. Dat staat garant voor veel aandacht. Is deze niets voor u, bestel ‘em dan in een donkere kleur en de aandacht halveert minstens maar ook dan trekt de auto de nodige aandacht.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

 
Vrolijk interieur
Binnenin ziet de Mini Cooper Cabriolet er net zo feestelijk uit als aan de buitenkant. Oranje, blauw en ‘aluminiumlook’ komen je tegemoet. Het dashboard is voor een groot deel gespoten in de kleur van de carrosserie en in de stoel- en deurbekleding overheersen blauw en oranje. De vele tellers en knopjes zijn rommelig en een beetje onoverzichtelijk maar het ziet er allemaal zo leuk uit. De ergonomie van de Mini Cooper is niet bepaald om over naar huis te schrijven. De tuimelschakelaars onderaan het dashboard zijn voor de bediening van bijvoorbeeld de zijruiten en mistverlichting. Helaas is het lampje in de tuimelschakelaar overdag niet te zien en heb je geen idee of je je mistlampen nu wel of niet aan hebt staan. Wat afwerking betreft is het interieur van de Mini ook geen uitblinker maar al deze minpunten vergeet je snel wanneer je met de auto rijdt.
 
Bijzonder dak
Met name met het dak open is het echt genieten in de Mini Cooper Cabriolet. Het dak opent en sluit met een druk op de knop. De constructie is heel bijzonder, wat met name komt doordat het dak uit twee delen bestaat. Zo heb je de mogelijkheid om alleen het voorste deel van het dak te openen, je hebt dan een soort schuifdak. Is het echt mooi weer en heb je de behoefte aan open rijden dan kun je het dak geheel automatisch op laten vouwen op de achterkant van de Cabriolet. De kap ligt dan mooi opgevouwen achterop en dat geeft die leuke ‘retrolook’. Nadeel ervan is wel dat het je zicht naar achteren ernstig belemmerd. Tijdens het rijden, ook op de snelweg, blijft de rijwind binnen de perken. Wanneer je de windbreker hebt gemonteerd en de zijruiten omhoog houdt is er ook op een snelheid van 120 km/h goed met elkaar te communiceren. Met het dak gesloten is er redelijk wat windgeruis te horen maar dit blijft binnen de perken. Het goed klinkende audiosysteem heeft heldere klanken en een zware bas. Zonder veel moeite komt het audiosysteem boven het windgeruis (met open dak) uit.
 
Geweldige rijeigenschappen
Naast z’n guitige uitstraling zijn ook de rijeigenschappen van de Mini Cooper een absoluut pluspunt. Hij ligt strak op de weg en is redelijk hard geveerd zonder dat het vervelend is. Wel heb je op slecht wegdek last van de nodige rammeltjes en piepjes. De Mini Cooper is in een hard genomen bocht onderstuurd maar wel veilig. Bovendien vangt de ESP je op wanneer je te ver dreigt te gaan. Erg leuk wordt het wanneer je met hoge snelheid een bocht induikt en dan van het gas gaat. Er treedt – met uitgeschakelde ESP - overstuur op en de achterkant schuift lekker de bocht door. De besturing van de Mini is direct en gevoelig. Dat is een voordeel als je van een sportieve rijstijl houdt maar het is op lange afstanden weleens vervelend.
 
CVT-automaat
Elke Mini wordt aangedreven door een 1.6 liter viercilinder motor, zo ook deze Mini Cooper Cabriolet. In de Cooper levert de motor een vermogen 115 pk bij 6.000 toeren per minuut. De motor heeft een prettig geluid en klinkt in combinatie met het uitlaatgeluid redelijk zwaar. In onze testauto was een CVT-automaat gemonteerd. Om even het geheugen even op te frissen, CVT staat voor een Continue Variabele Transmissie en dat betekent dat het een automaat is zonder dat deze schakelt. Dankzij deze CVT rijdt de Mini Cooper Cabriolet zeer vloeiend maar de motor maakt wel veel toeren totdat je gas terug neemt en een vaste snelheid gaat rijden. Rijden met een CVT is altijd even wennen, omdat je elke keer het gevoel hebt dat de versnellingsbak moet gaan schakelen. In de stad, en natuurlijk over de boulevard, rijdt het erg prettig. Het gaat allemaal vloeiend en zonder schokken. Om toch het heft nog in eigen handen te kunnen nemen heeft Mini de mogelijkheid geboden om toch te schakelen. Er zijn zes versnellingen voorgeprogrammeerd die kunnen worden gekozen via de versnellingspook of met de flippers achter het stuur.
 
Niet praktisch
Een cabriolet, en al helemaal een Mini, moet je niet kopen om veel ruimte te hebben. Dat geldt voor de Mini Cooper Cabriolet in het bijzonder. De kofferbak heeft een inhoud van slechts 120 liter en de kleine opening biedt nauwelijks de mogelijkheid om iets in te laden. Wel handig is de achterklep, die scharniert naar beneden en er mag 80 kg op staan. Je zou er dus eventueel op kunnen zitten. Voorin hebben bestuurder en passagier voldoende ruimte om hun benen te strekken. Ook met gesloten kap zit het met de hoofdruimte goed. Achterin is plaats voor twee kinderen. Wil je met vier volwassen op stap dan zit de bestuurder met de benen tegen het dashboard en heb je achterin nog steeds geen ruimte. Bovendien heb je achterin erg veel last van de wind. De twee zitplaatsen zijn dus echt voor nood maar kunnen wel mooi dienen om flinke wat bagage kwijt te kunnen. Zodoende zou je met z’n tweeën met de Mini Cooper Cabriolet op vakantie kunnen.
 
´Wat kost dat nou, zo´n Mini?´
Eén van de meest gestelde vragen tijdens de testperiode was wel naar de prijs. ‘Wat kost dat nou, zo’n Mini?’ Het model dat wij reden kost een dikke 35.000 euro. De auto was dan ook voorzien van de nodige extra’s die de prijs flink wisten op te krikken. We noemen metallic lak, steptronic automaat (CVT), alarm, interieurpanelen in exterieurkleur, 17 inch lichtmetalen wielen, striping op de motorkap, exta koplampjes, airco en een Chili-pakket. Aangezien de Mini Cooper Cabriolet er is vanaf € 26.095,- betekent dat, dat ons testmodel was voorzien van ruim 9.000 euro aan opties. Voor € 23.300,- staat er al een Mini Cabriolet voor de deur. Je beschikt dan over de One-uitvoering die nog steeds goed is voor 90 pk onder de kap.
 
Conclusie: Fun!
De Mini Cooper Cabriolet is een absoluut hebbeding. Hij is niet praktisch, heeft de nodige minpunten, maar ziet er zo leuk uit en heeft geweldige rijeigenschappen waardoor je hem alle minpunten graag vergeeft. Helaas hebben leuke dingen zoals deze Mini Cooper Cabriolet altijd een keerzijde; het kost de nodige eurootjes. Heb je er het geld voor over dan ben je in ieder geval verzekerd dat je elke kilometer veel plezier beleeft!
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties