Volkswagen Jetta Hybrid

Het is niet de eerste hybride van Volkswagen, die eer was immers weggelegd voor de Touareg, maar de Jetta Hybrid vormt wel de eerste serieuze poging om de markt te veroveren. Een zeer serieuze poging. Met een uitstoot van 95 g/km komt hij in aanmerking voor 14% bijtelling en kan daarmee in Nederland op voorhand al rekenen op de nodige aandacht. Terecht?

We hoeven toch niet meer uit te leggen dat de Toyota Prius zijn succes in ons land vooral te danken heeft aan de lage bijtelling? Weinigen zullen namelijk van liefde op het eerste gezicht kunnen spreken. En op het tweede gezicht valt er ook heel wat op de auto aan te merken. Bij de Volkswagen Jetta is dat een heel ander verhaal. Niet dat die doorgaat voor publiekslieveling, getuige de verkoopstatistieken, maar er is ook niets mis mee. Tijdens onze test met de ‘gewone’ Jetta concludeerden we al dat de Jetta ‘een heel verstandige keuze’ is. Hij is niet spannend, maar in alle opzichten wel gewoon goed. En dat overtuigt.

Frost silver
Met de basis is dan ook helemaal niets mis. Met de Jetta kun je op elke gelegenheid verschijnen en hoef je je keuze nooit uit te leggen. Je zult misschien eens als ‘saai’ worden omschreven, maar niemand zal je veroordelen. En toch moeten wij bekennen dat onze testauto met zijn Frost silver carrosserie, LED-verlichting, subtiele spoilertje op de kofferklep en - voor een optimale stroomlijn -verder verlaagd onderstel heel keurig voor de dag komt.
Het interieur is wars van enige vorm van spannende lijnen. Een strakke, haast klinische sfeer, overheerst. Dat komt de ergonomie enorm ten goede, maar verleidt worden door het binnenste van de Jetta overkomt je niet. Desalniettemin ziet het er allemaal zeer verzorgd uit. De meeste materialen zijn van een prima kwaliteit en daarom is het des te jammer dat de onderzijde van het dashboard alsook de deurpanelen uit hard kunststof is opgetrokken. Over het geheel genomen vormt het binnenste van de Jetta echter een prettige werkplek voorzien van de gewenste gemakken in de vorm van onder meer climate control, een prettig werkend audio-/navigatiesysteem en in onze Highline zelfs een achteruitrijcamera.

Benzine- en elektromotor
Zo op het eerste gezicht is aan de Jetta Hybrid weinig bijzonders te zien. Of je oog moet vallen op de dichte grille en de hybrid-badges. Maar dan moet je wel heel goed kijken. En toch gaat er onder de motorkap zowel een benzinemotor als een elektromotor schuil. De benzinemotor is een bekende; de 1.4 TSI met 150 pk en 250 Nm maakt er de dienst uit. Ondersteuning komt er in de vorm van een 20 kW (27 pk) sterke elektromotor waardoor ze samen 170 pk’s op de voorwielen weten over te brengen. Een samenspel dat in de praktijk even soepel werkt als Volkswagen het op papier heeft bedoeld. Je voelt de brandstofmotor niet tot leven of juist tot rust komen. Zelfs als je er op let is het samenspel zo soepel dat we er enkel lof voor hebben.

Pittig
Met zijn gezamenlijke vermogen van 170 pk weet de Jetta Hybrid heel keurige prestaties neer te zetten. Accelereren naar 100 km/h is in 8,6 seconden volbracht. De DSG-transmissie zorgt er bovendien voor dat het schakelen onmerkbaar wordt afgehandeld en een CVT of andersoortige gerobotiseerde handbak overbodig is. Absoluut een pré, dergelijke versnellingsbakken zijn immers voor velen een irritatiefactor. Wel moet gezegd worden dat bij een tussenacceleratie of een stoplichtsprintje de bak in de Jetta een bepaalde bedenktijd nodig heeft. Net alsof hij even op gang moet komen. Gaat hij er eenmaal vandoor dan weet de Jetta Hybrid heel behoorlijke prestaties neer te zetten die je geenszins doen denken aan een milieubewust model. En daar schuilt ‘em ook wel het gevaar. In theorie scoort de Duitser een verbruik van 4,1 l/100 km, maar in onze testperiode was 6,5 l/100 km het best haalbare. We hebben daarbij zeker ook het potentieel aangesproken, maar het merendeel van de ritten goed geanticipeerd en gedoseerd met het gas omgegaan. We hebben zelfs met regelmaat er een sport van gemaakt om zoveel mogelijk elektrisch te rijden (in theorie tot 70 km/h mogelijk) , maar dan moet je wel echt een fluwelen rechtervoet hebben. Wie bij een stoplicht optrekt, en dat volledig elektrisch wil doen, kan aan kwade blikken van achteropkomend verkeer niet ontkomen. Hou er dan ook rekening mee dat je bij een gemiddelde rijstijl rond de 1 op 15 uit zal komen. Nog steeds netjes voor een auto van dit formaat en met deze prestaties, maar geen regelrecht zuinigheidswonder.

De concessies waard
Als we na een weekje rijden uit de Jetta Hybrid stappen wordt maar al te zeer duidelijk dat Volkswagen hiermee een zeer sterke aanval doet op de Toyota Prius. Dat merk je in alles. Zeker ook in de prijsstelling. De Jetta Hybrid is er vanaf € 29.950,- en daarmee weliswaar een paar duizend euro duurder dan de Japanner, maar hij komt wel heel dicht bij in de buurt. Grote pré van de Volkswagen, en daarmee meteen ook ter verdediging van de hogere prijs, is dat hij een normale uitstraling heeft, keurig is afgewerkt, veel dynamischer rijdt en een DSG-transmissie heeft in plaats van een CVT. Keerzijde van het verhaal is dat Volkswagen de accu’s in de kofferbak heeft moeten plaatsen en die daardoor van 510 naar 374 liter is gekrompen. Daarnaast hebben de remmen absoluut enige gewenning nodig. Ze voelen wel heel kunstmatig aan. Maar dan heb je de belangrijkste minpunten ook wel gehad. De Jetta Hybrid rijdt nagenoeg als elke andere Volkswagen, maar profiteert dan ook nog eens van lage bijtelling. Voer de productie maar alvast op, de orders uit Nederland zullen talrijk zijn. Dat lijkt ons duidelijk. En terecht, want de concessies die gedaan moeten worden wegen absoluut op tegen het voordeel dat 14% bijtelling met zich meebrengt.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties