Overige

Duitse tol van de autobahn

Duitse tol van de autobahn

Automobilisten die regelmatig gebruikmaken van de Duitse autobahn, kunnen opgelucht ademhalen. Na klachten van Nederland en Oostenrijk bepaalde het Europees Hof dat de Duitse tolplannen voor personenauto's niet door de beugel kunnen.

De Duitse overheid had het zo mooi bedacht. Vanaf 2020 wilde zij een miljoenmiljard euro binnen harken door autobahngebruikers van over de grens tol te laten betalen. Dat doen ze in onder meer Frankrijk en Italië toch ook? Waarom mogen de Duitsers dat dan niet?

Discriminatie andere EU-burgers

Het antwoord op die vraag is eigenlijk vrij simpel. Om voldoende politiek draagvlak te creëren, had de Duitse overheid bedacht de eigen ingezetenen via een compensatieregeling te ontzien. Andere EU-landen met tolwegen kennen een dergelijke regeling niet.

Volgens de Europese regels zouden de Duitse plannen inhouden dat andere EU-burgers werden gediscrimineerd, en dat is nu eenmaal niet toegestaan.

Goed nieuws voor vakantiegangers

Voorlopig komt er dus geen Pkw-maut. Aan de ene kant goed nieuws voor vakantiegangers en voor buitenlandse zakenreizigers die regelmatig Duitsland doorkruisen. Aan de andere kant hadden de tolopbrengsten wellicht kunnen zorgen voor een flinke kwaliteitsverbetering van het Duitse snelwegennet. Dan waren we misschien eindelijk van al die irritante beton-beton-betonplaat-trajecten af geweest ...

Overigens blijft de kilometerheffing voor vrachtverkeer dat van de autobahn gebruikmaakt, wel onverkort van kracht.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken