Overige

Tips voor rijden in de bergen

Tips voor rijden in de bergen

In het vlakke Nederland hebben we het rijden wel onder de knie. Maar eenmaal vertrokken naar de wintersport of een actieve zomervakantie in de bergen moet je je rijstijl aanpassen. Eerder schreven we al hoe je sneeuw en ijs kan trotseren. In de bergen rijden is echter weer een heel andere tak van sport, een aantal tips op een rij.

Voorbereiding

De bergen in begint met een goede voorbereiding. Controleer of de remmen naar behoren werken en de remvloeistof op peil is. Naast de voor de hand liggende zaken als oliepeil en koelvloeistof kan het verstandig zijn om het koppelingsmechanisme en de distributieriem te laten controleren. Daarnaast zijn voldoende profiel en de juiste bandenspanning geen overbodige luxe voor grip op steile stukken weg.
Ondanks je voorbereiding kan er onderweg toch nog iets gebeuren. Denk daarom ook aan een verbanddoos, reflectievest, een gevarendriehoek, sleepkabel en isoleerdeken. Denk ook aan de juiste dekking van je autoverzekering en goede pechhulp voor onderweg.

Tips voor rijden in de bergen
Tips voor rijden in de bergen
Tips voor rijden in de bergen

Berg op

Bij het beklimmen van een berg gaat het allemaal om in de juiste versnelling te rijden. Laat het idee van milieubewust rijden los, de motor moet toeren maken! Door in een lagere versnelling te rijden kan de motor het beste zijn werk doen en je die berg op trekken. Ook het koelsysteem functioneert hiermee het beste. Wordt de motor te warm? Zet de airco uit en de verwarming aan, zo kan de motor het snelst zijn warmte kwijt.

Berg af

Ook berg af is het aan te raden in een niet te hoge versnelling te rijden. Zo remt de motor je vanzelf af als je de berg afrijdt en spaar je de remsystemen. Moet je toch remmen? Doe het dan kort en krachtig om de remmen te sparen. Vaak is de versnelling waarin je omhoog bent gereden ook de juiste om de berg weer mee af te rijden.
Hou tijdens het afdalen de binnenspiegel in de gaten om te checken of er geen auto's in volle vaart achter je aan de berg af rijden. Kom je zelf in de problemen met remmen? Probeer dan af te remmen door rustig je auto langs een rotswand, berm of afscheiding te laten schuren. Zonde van de lak maar beter dan in volle vaart ergens tegen aan rijden.

“Probeer dan af te remmen door rustig je auto langs een rotswand, berm of afscheiding te laten schuren.”


Tips voor rijden in de bergen
Tips voor rijden in de bergen
Tips voor rijden in de bergen

Bochten

In bochten kun je het beste niet te veel remmen. Zorg dat je langzaam en ruim de bocht neemt. Je kunt tenslotte vaak niet zien wat er aan de andere kant van de bocht gebeurd. Anticiperen op losse steentjes waardoor je kunt gaan schuiven is ook makkelijker zo. In onoverzichtelijke bochten hangen er overigens vaak bolle spiegels die laten zien wat er om de hoek gebeurd.

Parkeren

Parkeren op een helling? Zet je auto niet alleen op de handrem! Om te voorkomen dat je auto gaat rollen zet je hem afhankelijk van de richting in de eerste versnelling of in zijn achteruit. Ook het draaien van je wielen in de richting van de rots helpt. Als laatste optie kun je ook nog een steen achter je wielen leggen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken