Overige

Mazda3 Tour - Dag 1: Aankomst in Siberië en voorbeschouwing

Mazda3 Tour #1

Het is koud; rond tien graden Celsius. De regen valt werkelijk met bakken uit de hemel. En het is alsof het landschap bedekt is onder één grote grijze sluier. We hadden onze eerste kennismaking met Siberië toch iets anders voorgesteld. Wel koud, maar zonniger en misschien zelfs een pak sneeuw. Maar nu vind je dat alleen in het uiterste noorden van dit reusachtige gebied.

We overnachten in Krasnoyarsk om ons voor te bereiden om een ruim 2.500 km lange trip door verlaten Russisch gebied. Een hele tegenstelling met de stad die circa één miljoen inwoners telt. Flatgebouwen overheersen. Oude en grijze, uit de tijd dat Rusland nog communistisch was, maar ook nieuwe, die juist vaak opvallend van kleur zijn, zoals zalmroze en mintgroen. Van een welstandcommissie hebben ze hier nog nooit gehoord; de flats, maar ook bedrijfjes staan kriskras door elkaar. Net buiten de stad bevinden zich de vrijstaande huizen van welgestelde Russen. Vaak volledig ommuurd.

Stage 1
Op de weg rijden opvallend veel Lada’s, maar ook SUV’s zijn immens populair. Het begint ons te kriebelen om zelf achter het stuur te kruipen. En morgen is dat zover. Dan gaan we op pad met de nieuwe Mazda3 om te beginnen aan stage 4 van de 15.000 km tellende trip van Japan naar Duitsland. De route van morgen voert ons naar Cheremushki. Een afstand van ongeveer 700 kilometer. De auto’s staan al klaar. En die hebben er al hun eerste hindernissen opzitten. Na de start in Hiroshima zijn de auto’s per boot overgebracht naar Vladivostak vanwaar de afgelopen dagen ruim 5.000 km is afgelegd. De eerste etappe, met start in Vladivostok, liep parallel aan de Chinese grens en had een duidelijk Oost-Aziatisch tintje, wat misschien wel het meest tot uiting kwam in de lokale gerechten en markten. Eén van de grote hoogtepunten was zonder meer de passage van de beroemde brug over de rivier de Amur in Khabarovsk, het 3,9 km lange bouwkundig hoogstandje dat ook staat afgebeeld op het Russische bankbiljet van 5000 roebel. De etappe eindigde met een konvooi van Mazda3’n, rijdend door Blagoveshchensk, een stad op slechts een steenworp afstand van de Chinese metropool Heihe.

Stage 2
Etappe twee, met aan de start, zoals bij iedere etappe, weer een compleet nieuwe groep deelnemers, volgde de beroemde Trans-Siberische spoorlijn. De 2.300 km lange rit omvatte onder meer een uitstapje naar de Ivolginsky Datsan, Ruslands meest belangrijke boeddhistische tempel, tevens klooster. In deze etappe zat ook de langste dag van de tour, meer dan 900 km, door een spectaculaire verscheidenheid aan landschappen. De stemming onder de Mazda3 teams was uitstekend, ondanks de enorme slechte wegen met kuilen en afbrokkelende stukken steen.

Stage 3
Het hoogtepunt van de derde etappe was ongetwijfeld het Baikalmeer, waar de nieuwe ploeg deelnemers werd getrakteerd op een boottocht op ´s werelds diepste, oudste, grootste en meest heldere zoetwatermeer. Na een tussenstop in het aan het meer gelegen Listvyanka, werd er via Irkutsk koers gezet naar Krasnoyarsk, de eindbestemming van deze 1.620 km lange etappe, waar de rijders gisteren arriveerden.

Klaar voor stage 4
Vandaag heeft een Mazda-dealer in Krasnoyarsk alle Mazda Route3 auto’s aan een servicebeurt onderworpen, met bijzondere aandacht voor de wielophanging, het onderstel, de luchtfilters en andere componenten die zijn blootgesteld aan de extreme omstandigheden. Maar tot nu toe hebben de nieuwe Mazda3’s alle ontberingen van Siberië uitstekend doorstaan. Goed nieuws, aangezien de volgende check niet eerder dan in Moskou zal plaatsvinden, zo’n 7.000 km naar het westen, met gevaarlijke bergachtige stukken en lange trajecten met grindverhardingen voor de boeg.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mazda3 Tour #1
Mazda3 Tour #1
Mazda3 Tour #1
Mazda3 Tour #1
Mazda3 Tour #1
Mazda3 Tour #1
Mazda3 Tour #1
Mazda3 Tour #1
Mazda3 Tour #1
Mazda3 Tour #1
Mazda3 Tour #1
Mazda3 Tour #1
Mazda3 Tour #1
Redactie
Door Redactie

Zoeken