Rijexamen in 2024: waarom jij nu als een baksteen zou zakken

Afrijden in 2024? Deze nieuwe vragen kun je krijgen

Weet jij wat alle rijhulpsystemen van je auto doen en hoe je ze kunt uitzetten? Nee? Wees maar blij dat je in 2024 geen rijexamen hoeft te doen. Je kunt dan vragen krijgen over deze systemen. Ook als ze niet op de auto zitten waarin je afrijdt.

De nieuwe regels van het CBR zijn per 1 januari 2024 ingegaan. Voordat je voor het praktijkexamen daadwerkelijk de weg opgaat, moest je al vragen beantwoorden over bijvoorbeeld de banden en het oliepeil. Daar komen nu vragen over rijhulpsystemen (ADAS) bij. Dan moet je denken aan parkeersensoren en verkeersbordherkenning, maar ook aan lane assist, een systeem dat ervoor zorgt dat de auto in het midden van de rijbaan blijft. 

"Je moet iets weten van het voertuig waarin je rijdt. En ook deze nieuwe ontwikkelingen nemen we dus mee", zegt Anton Hols van CBR Vakopleidingen. De rijopleiders zijn hierover inmiddels geïnformeerd door het CBR.

Rijexamen 2024 in een oudere auto

Dat je moet weten wat rijhulpsystemen doen, betekent niet dat de auto waarin je afrijdt ze ook moet hebben. Je mag dus gewoon afrijden in een auto zonder de genoemde parkeersensoren, lane assist en verkeersbordenherkenning. Zolang je maar wel weet wat dergelijke systemen doen. 

"Maar er zitten al meer rijhulpsystemen op oudere auto’s dan mensen soms beseffen", zegt Hols. "Bijna alle auto’s hebben cruisecontrol, parkeersensoren en navigatie. Ook dat zijn systemen die ooit nieuw waren, maar nu standaard bij een auto horen."

Met onze gratis wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen op de automarkt.

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Afrijden in 2024? Deze nieuwe vragen kun je krijgen
Afrijden in 2024? Deze nieuwe vragen kun je krijgen
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Rijhulpsystemen in juli 2024 verplicht

Vanwege EU-regelgeving zijn bepaalde rijhulpsystemen verplicht op alle nieuwe automodellen die na juli 2022 op de markt zijn gekomen. Vanaf juli 2024 gelden deze ook als je een nieuw model koopt dat al voor die datum op de markt gebracht is. Het gaat om onder meer de volgende rijhulpsystemen: 

  • Rijbaanassistentie (lane assist) 
  • Autonoom noodremsysteem 
  • Noodremwaarschuwing
  • Vermoeidheidsherkenning
  • Achteruitrijcamera of -sensoren
  • Intelligente snelheidsassistentie 
  • Datarecorder (bewaart relevante gegevens tijdens een ongeval)

Als je je net als wij soms ergert aan al die bemoeizuchtige en abrupt reagerende assistenten, mag je ze tijdens het rijexamen uitzetten. Maar je moet de rijexaminator wel kunnen vertellen wat het systeem doet en hoe je het activeert. 

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Wouter Vastenhout
Door Wouter Vastenhout

Noemt zichzelf geen ‘petrolhead’, want er is meer in het leven. Kan dus niet alle interne codes van automodellen opdreunen. Uitzondering is F56, de modelcode van de derde generatie Mini Cooper waar hij momenteel in rijdt. Heeft sinds 2007 ook een eerste generatie Mazda MX-5. Eerst als dagelijks vervoer, maar inmiddels genietend van zijn pensioen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties