Help! Er zijn niet genoeg laadpalen voor elektrische auto's in Europa

Help! Er zijn niet genoeg laadpalen voor elektrische auto's in Europa

Europa wil vanaf 2035 de verkoop van nieuwe auto's met een brandstofmotor verbieden. Maar voordat we massaal kunnen overstappen op elektrische auto's, moeten er tientallen miljoenen laadpalen worden bijgebouwd. Want naar schatting zijn er over dertien jaar liefst 65 miljoen oplaadpunten nodig. En die zijn er nog lang niet ...

Autofabrikanten waarschuwen al langer voor een tekort aan laadpalen. Adviesbureau Ernst & Young en de Europese branchevereniging voor de elektriciteitssector doen dat nu ook. Ze hebben onderzocht dat er in 2035 zo'n 65 miljoen laadpalen in Europa moeten staan, waarvan 85 procent bij mensen thuis. Dat betekent dat er bijna 10 miljoen openbare laadpunten nodig zijn. Op dit moment zijn dat er minder dan 250.000.

Nederland heeft 30 procent van alle laadpalen in Europa

Nederland doet het wat dat betreft erg goed. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hadden wij op 20 januari ruim 85.000 publieke laadpalen en snelladers. Oftewel, meer dan 30 procent van het Europese totaal. Momenteel rijden er zo'n 3,3 miljoen elektrische auto's rond in de EU. Dat aantal zal de komende tijd exploderen, zo is de verwachting, maar 130 miljoen in 2035. 

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties