Audi Q2: Qompacte SUV uit Ingolstadt

Met de Audi Q2 stapt de fabrikant uit Ingolstadt in het segmentvan de compacte SUV. En dat is meer dan alleen hun debuut in deze klasse. De Audi Q2 markeert voor het merk bovendien de overstap naar een nieuw design-DNA. En ditmaal maken ze hun woorden ook waar.

De Audi Q2 is een een bijzonder belangrijke primeur op het Audi-podium in Genève. Niet puur omdat het hun debuut is in dit segment, maar met name omdat de Q2 de eerste auto is die volledig werd ontworpen onder de supervisie van Audi's nieuwe designer Marc Lichte. Kijk, dan gaan er kwartjes vallen hè? Lichte was tevens verantwoordelijk voor de bloedmooie Prologue-conceptcars en wil met de Q2 laten zien dat Audi qua design daadwerkelijk een andere koers wil varen. Herkenbaar, maar toch vernieuwend voor het merk. En passend bij het compactere segment ook een beetje meer speels. De grille en koplampen alsook de achterlichtunits en contrasterend gelakte C-stijl geven duidelijk blijk van Audi's ambitie om met de Q2 het over net even een andere boeg te gooien. En let eens goed op die sterk aflopende daklijn, dat is verrassend voor deze klasse.

“Het zijn slechts enkele opties die je in deze klasse nergens anders vindt.”
over de Audi Q2

Klein voor een Q, maar groter dan een A3

De lengte van 4,19 meter verraadt dat de Q2 ondanks zijn stoere uitstraling geen forse jongen is. Sterker nog, hij is daarmee zelfs een paar centimeter korter dan een driedeurs A3. De bagageruimte is met 405 liter (1.050 met de banken neergeklapt) liter groter dan de concurrentie in dit segment en bovendien dan wel weer zo'n 20 liter meer dan in de A3 Sportback.

Tip
Viaplay aanbieding: bekijk Formule 1 met 20% korting
Viaplay aanbieding: bekijk Formule 1 met 20% korting

Abonneer je nu en start met streamen van sport, films en series

Klasse-overschreidende opties

Het woord 'premium' wordt door autofabrikanten te pas en te onpas in de mond genomen, maar voor de Q2 geeft het wat ons betreft wel duidelijk aan wat het onderscheid is ten opzichte van zijn 'niet-premium' klasgenoten. Neem bijvoorbeeld een elektrische achterklep, Audi's digitale dashboard, een head-up display en adaptieve cruise control met Stop & Go. Het zijn slechts enkele opties die je in deze klasse nergens anders vindt. Ook met actieve rijbaanassistentie en online diensten verpakt in Audi Connect weet de Q2 zich te onderscheiden.

“Met de Q2 wil Audi laten zien qua design daadwerkelijk een andere koers te gaan varen”
over de Audi Q2

Motorengamma Audi Q2

Het motorengamma start met een 1.0 liter turbobenzinemotor (110 pk) met drie cilinders alsmede een 1.4 (150 pk) en 2.0 (190 pk) liter TFSI. Naast deze drie benzinemotoren staan er tevens drie viercilinder dieselmotoren op het gamma. De eerste daarvan is de 1.6 TDI met 116 pk gevolgd door een 150 en 190 pk sterke versie van de 2.0 TDI. Naast een standaard handgeschakelde zesbak zijn ze stuk voor stuk ook leverbaar met een 7-traps S-tronic bak met dubbele koppeling. Voorwielaandrijving is standaard, maar voor zowel de 2.0 TFSI alsook de 2.0 TDI levert Audi bovendien quattro-vierwielaandrijving.

Prijzen Q2

Vanaf dit najaar zal de Audi Q2 bij de dealers staan. Voor de prijzen zal de Nederlandse importeur nog even moeten rekenen, maar wij gokken op een vanafprijs van rond de 32 mille.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties