Audi Q2

De Audi Q2 is een compacte suv. Het is de kleinste suv in Audi’s Q-reeks. De auto deelt veel techniek met de Audi A3. Naast de reguliere Q2 levert Audi ook nog de snelle SQ2.

Audi Q2

De Audi Q2 was vernieuwend

Audi wordt nog weleens verweten designtechnisch weinig te vernieuwen. De Q2 bewijst het tegendeel. Hij heeft een onderscheidend en herkenbaar uiterlijk. De grille en koplampunits, alsook de achterlichten en c-stijl in contrasterende kleur, het is allemaal net even anders dan de rest uit het Duitse Ingolstadt. Toch blijft de Q2 herkenbaar als Audi.

Al vanaf de eerste kennismaking in 2016 werd duidelijk dat de Q2 veel techniek zou delen met de Audi A3. Beide auto’s staan op dezelfde wielbasis maar de Q2 staat hoger op de poten. Hierdoor oogt de Q2 terreinwaardig. Toch wordt de compacte suv standaard uitgerust met enkel voorwielaandrijving. Wil je een Audi Q2 Quattro? Dan ben je automatisch aangewezen op de snelle SQ2. 

Wanneer is de Audi Q2 uitgekomen?

Het was halverwege 2016 toen de eerste Audi’s Q2 bij de dealer stonden. Met zijn contrasterende c-stijl zorgde de Q2 voor een frisse wind in het Audi-gamma. En met succes, veel mensen wilden er ééntje hebben. Vier jaar later, in 2020, kreeg de auto een kleine update. De grille werd twee centimeter breder, de bumper licht aangepakt en de vernieuwde lichtunits werden standaard voorzien van led-verlichting. Ook het interieur werd iets bijgepunt, met onder andere nieuwe, gerecyclede materialen.

Wat kost de Audi Q2

Qua maatvoering valt de Audi Q2 precies tussen de kleine A1, en zijn grote broer, de Audi Q3. Deze zijn respectievelijk 20 cm korter en 20 cm langer dan de Q2. Qua formaat laat de compacte crossover zich het beste meten met de Renault Captur en Peugeot 2008. Maar de Audi Q2 prijs ligt vergeleken met deze concurrenten aan de hoge kant. Echter rijd je dan wel een ‘premium’ suv die subliem in elkaar steekt.

Je rijdt een nieuwe Audi Q2 vanaf ongeveer 35.000 euro. Dan is de auto uitgerust met een handgeschakelde zesbak. Heb je liever een Audi Q2 automaat? Dan ben je minimaal 40.000 euro kwijt. Via Audi private lease rijd je al een Q2 voor nog geen 500 euro per maand (gebaseerd op een looptijd van 48 maanden en een kilometrage van 10.000 per jaar). Prijzen voor de snelle SQ2 vallen boven de 70.000 euro.

Omdat de auto al een aantal jaren meegaat, is het vinden van een leuke Audi Q2 occasion geen moeilijke klus. Er zijn voldoende leuke Audi’s te vinden met een leuke uitrusting en lage kilometerstand. Wordt jouw tweedehands Audi Q2 zwart, of kies je toch voor een rode?

Welke versies zijn er van de Audi Q2?

Er zijn talloze Audi Q2 uitvoeringen, precies zoals we van de Duitsers ook gewend zijn. Je kunt de Q2 bestellen met verschillende motoren, uitrustingsniveau ’s en opties. Kijk hier voor een actueel overzicht van de uitvoeringen en prijzen.

Met uitzondering van de SQ2 zijn alle motorvarianten verkrijgbaar in drie uitvoeringen: de Pro Line, Advanced Edition en S edition. Allen zijn ze voorzien van opties als cruise control, parkeerhulp, airconditioning en smartphone-integratie via Apple Carplay of Android Auto. Welke andere luxe zaken standaard zijn, en welke optioneel, hangt af van welke uitvoering je kiest.

Wie een beetje van snelheid houdt kiest voor de Audi SQ2. Met zijn 300 pk tikt deze opper-Q2 in slechts 4,9 seconden de 100 km/h aan. De topsnelheid is begrensd op 250 km/h. De SQ2 is voorzien van Audi’s befaamde Quattro aandrijving. Toch is de SQ2 voornamelijk voorwielaangedreven. Pas als de Audi om tractie verlegen zit, springen de achterwielen bij. Qua uitrusting is dit topmodel van alle luxe voorzien.

Audi Q2 review: wat vonden we van de compacte crossover?

Autoreview.nl heeft meerdere tests van de Q2 gepubliceerd. Lees ze hieronder:

Vernieuwde Audi Q2 (2021): Een compacte suv van mitsen en maren - AutoReview.nl

Test Audi Q2, Kia Stonic en Mini Countryman: hoe diep zijn jouw zakken? - AutoReview.nl

Audi Q2, Kia Stonic en Mini Cooper Countryman getest: - AutoReview.nl

Audi Q2 test - AutoReview.nl

Exclusieve Audi (Q2) verhalen

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken