Tijdelijk maar liefst 49% korting op een jaarabonnement!

Pak jouw magazine-moment en blijf op de hoogte van de autowereld!

Tijdelijk maar liefst 49% korting op een jaarabonnement! Bekijk actie >
Nieuws

Autoverkopers verkopen liever geen EV's, want dat kost te veel tijd

Autoverkopers verkopen liever geen EV's want dat kost te veel tijd

Tijd is geld en dus staan autoverkopers niet te springen om elektrische auto’s aan te prijzen bij klanten. Een ‘gewone’ auto is gesneden koek voor veel mensen, maar klanten voor EV’s blijven maar tijdrovende vragen stellen …

Het probleem is dat het veel langer kan duren om een elektrische auto te verkopen dan een auto met verbrandingsmotor. Zoals een voormalig autoverkoper uitlegt, is een verkoopgesprek van een uur vaak al genoeg om een benzineauto te verkopen en zo een mooie commissie op te strijken.

Maar een elektrische auto aan de man of vrouw brengen kost veel meer tijd. Zo zijn er meestal vier bezoeken aan de dealer van elk een uur voor nodig. Klanten willen er zeker van zijn dat ze de technologie begrijpen en snappen hoe ze moeten opladen. Vier uur werken in plaats van één uur om dezelfde commissie te verdienen, dat zien autoverkopers als een loonsverlaging van 75 procent.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Autoverkopers in de VS en Nederland

Hoewel dit de mentaliteit van de Amerikaanse autoverkoper is, kunnen we ons goed voorstellen dat er ook bij Nederlandse autodealers adviseurs werken die er zo over denken. Een Opel Corsa met een benzinemotor is klip-en-klaar voor klanten, maar zodra je een Opel Corsa Electric aanprijst, begeef je je op het gladde ijs van lange laadtijden en een wispelturige actieradius. Om maar een auto als voorbeeld te noemen.

Weet je wat zo gepiept is? Je aanmelden voor onze wekelijke nieuwsbrief met 4 nieuwtjes en 1 autotest

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Van de andere kant is de VS op het gebied van auto’s kopen en verkopen toch meer het Wilde Westen. Met autodealers die populaire modellen ver boven de adviesprijs aanbieden (zogeheten dealer markups) en verkoopadviseurs die glashard liegen tegen klanten. Bijvoorbeeld klanten ontmoedigen om een BMW i3 te kopen, door te verkondigen dat ze er niet mee op de snelweg kunnen rijden. Zijn topsnelheid is namelijk maar 70 km/h … Nederlandse autoverkopers zeggen zulke domme dingen niet. Hoop ik.

Tip
Nog niet klaar voor de overstap naar elektrisch rijden?
Nog niet klaar voor de overstap naar elektrisch rijden?

Met Private Lease stap je al vanaf €279,- p/m in de iconische Fiat 500 Hybrid.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Bart Smakman
Door Bart Smakman

Test graag elektrische auto's omdat ze zo soepel rijden en er veel valt te ontdekken. Wat is bijvoorbeeld de actieradius in de praktijk en hoe verloopt het snelladen? Vindt dat elke auto stoelverwarming moet hebben, want er bestaat geen groter genot.
Lees meer »

Zoeken