Bij deze politiecontrole dreigt 62 procent Nederlanders rijbewijs kwijt te raken

Bij deze politiecontrole dreigt 62 procent Nederlanders rijbewijs kwijt te raken

Volgens een onderzoek van verzekeringsmaatschappij Interpolis gebruikt 62 procent van de Nederlandse automobilisten zijn smartphone weleens achter het stuur. Wie dat vanaf vandaag in België doet, kan zomaar zijn rijbewijs kwijtraken.

In hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat 86 procent van de Nederlanders het gevaarlijk vindt als ze naast een bestuurder zitten die met zijn telefoon bezig is. Toch zit bijna twee derde van de respondenten zelf ook weleens met zijn telefoon te pielen tijdens het rijden. Blijkbaar achten zij de pakkans te klein en aanvaarden ze het minimale risico op een boete. Al is die wel hoog: 350 euro.


Nieuw wapen tegen appende bestuurders

Politie en justitie van de Belgische provincie Limburg zagen dit strategische gedrag van de autorijdende bellers en appers ook. Daarom zetten de vanaf vandaag een nieuw wapen in.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Blijf op de hoogte van nieuwe verkeersregels en -boetes.

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Tot en met zondag 20 november gaat de politie extra controleren op automobilisten die met hun smartphone in de weer zijn. Van bestuurders die worden betrapt, wordt onmiddellijk het rijbewijs ingevorderd. Niet voor eeuwig en altijd, maar voor acht dagen. Bovendien moeten de smartphonepiloten zich later voor een politierechter verantwoorden.

50 verkeersdoden door gsm-gebruik bestuurders

Vind je dat wel erg heftig? Bedenk dan in acht procent van de dodelijke ongevallen in België sprake is van telefoongebruik. Vertaald naar aantallen slachtoffers, betekent dat 50 doden en 4500 gewonden per jaar. Volgens de Belgische autoriteiten is daarom dringend een mentaliteitsverandering nodig. Ze verwachten dat de dreiging om ruim een week het rijbewijs kwijt te raken, daaraan kan bijdragen.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Bij deze politiecontrole dreigt 62 procent Nederlanders rijbewijs kwijt te raken
Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties