Nieuwe Citroën ë-C3​: plaats nu een reservering en profiteer van exclusieve voordelen!

Vanaf €24.290​ (excl. €2.950 subsidie)| ​Betaalbare elektrische auto met actieradius tot 320 km!

Nieuwe Citroën ë-C3​: plaats nu een reservering en profiteer van exclusieve voordelen! Reserveer nu
Nieuws

Veel eenzijdige ongelukken met elektrische auto's. De reden: ze zijn te krachtig

Veel eenzijdige ongelukken met elektrische auto's. De reden: ze zijn te krachtig

Eenzijdige ongelukken, waarbij een bestuurder de macht over het stuur verliest, gebeuren vaker met elektrische auto's dan met auto's met een verbrandingsmotor. Dat blijkt uit onderzoek van de Franse verzekeraar AXA. Het probleem is het instant-koppel van de meeste EV's, dat voor een krachtige acceleratie zorgt.

Over het algemeen zorgen elektrische auto's niet voor meer ongelukken dan auto's met een verbrandingsmotor, aldus AXA, maar de schade bij een aanrijding is wel kostbaarder. De reden is simpel. In een elektrische auto zit veel meer dure techniek, die prijzig is om te repareren. Bovendien is een EV zwaarder (door de batterij) en is daardoor de impact zwaarder. Een zwak punt is de batterij, die bij de meeste modellen in de wagenbodem ligt. Bij schade aan de onderzijde van de auto zijn de reparatiekosten astronomisch. Een hoger risico op brand is er niet bij stekkerauto's. Slechts 5 op de 10.000 voertuigen gaan in vlammen op, ongeacht de aandrijflijn.

Elektrische auto's vaker betrokken bij eenzijdig ongeval

Opvallend genoeg zijn elektrische auto's wel vaker betrokken bij eenzijdige ongevallen. Onderzoek van AXA heeft uitgewezen dat dat meestal komt door het plotseling indrukken van het stroompedaal door de bestuurder. De meeste EV's hebben een hoog koppel, dat direct vrijkomt als je 'gas geeft'. Als bestuurders daar niet zorgvuldig genoeg mee omgaan, verliezen ze de controle over de auto. 'Overtapping', zoals de verzekeraar het noemt, zorgt ervoor dat elektrische auto's vaker bij een eenzijdig ongeval betrokken zijn (plus 50 procent) dan brandstofauto's.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Remco Slump
Door Remco Slump

Voormalig redacteur van Auto Review. Liep in 2005 stage bij het autoblad dat hij als kind las en bleek best een potje te kunnen schrijven. Heeft dringend een hoger salaris nodig, aangezien youngtimers uit de 90s en 00’s akelig duur zijn geworden. Kwijlt zonder schaamte als er een BMW 850CSi langsrijdt.
Lees meer »

Zoeken