Nieuws

Een speciaal rijbewijs voor bezitters van sportwagens, is dat een goed idee?

Een speciaal rijbewijs voor bezitters van sportwagens, is dat een goed idee?

De Australische deelstaat Zuid-Australië wil een speciaal rijbewijs invoeren voor bezitters van sportwagens. Ook wordt er gedacht aan een verbod op het uitschakelen van veiligheidssystemen, zoals tractie- en stabiliteitscontrole. De aanleiding is een dodelijk ongeluk in 2019 met een Lamborghini Huracán, waarbij een voetganger om het leven kwam.

"Om een sportauto met veel vermogen, zoals een Lamborghini, veilig te kunnen besturen, heb je een hoge mate van rijvaardigheid nodig", zei de premier van Zuid-Australië tijdens een persconferentie. "En die vaardigheid moet worden getest vóórdat iemand zo'n auto koopt of gaat besturen." Hij doelt daarmee op aanvullende training, bovenop het reguliere rijbewijs, zoals motorrijders en vrachtwagenchauffeurs die ook moeten doen.

Verbod op uitschakelen tractiecontrole

Daarbij wil Zuid-Australië nog twee andere maatregelen invoeren. De eerste is een verbod op het uitschakelen van tractie- en stabiliteitscontrole. De tweede moet ervoor zorgen dat veroorzakers van een dodelijk ongeluk hun rijbewijs pas terugkrijgen als hun strafzaak helemaal is afgerond. De man die in 2019 een voetganger doodreed met zijn Lamborghini bekende schuld aan 'onvoorzichtig rijden' en wordt binnenkort veroordeeld.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Remco Slump
Door Remco Slump

Voormalig redacteur van Auto Review. Liep in 2005 stage bij het autoblad dat hij als kind las en bleek best een potje te kunnen schrijven. Heeft dringend een hoger salaris nodig, aangezien youngtimers uit de 90s en 00’s akelig duur zijn geworden. Kwijlt zonder schaamte als er een BMW 850CSi langsrijdt.
Lees meer »

Zoeken