Gevluchte Nissan-baas Carlos Ghosn: 'Nissan is nu een saai en middelmatig merk'

Gevluchte Nissan-baas Carlos Ghosn: 'Nissan is nu een saai en middelmatig merk'

Nissan-topman Carlos Ghosn werd in 2018 door de Japanse politie gearresteerd op verdenking van grootschalige fraude. Zo'n jaar later ontsnapte hij op spectaculaire wijze en dook hij opeens op in Libanon, waar hij sindsdien werkte aan een boek over zijn kant van het verhaal. Het is geen verrassing dat hij daarin keihard uithaalt naar zijn voormalige werkgever. 

Carlos Ghosn werd in 2018 gearresteerd in Tokio. Hij wordt verdacht van financiële wanpraktijken in zijn tijd als topman van de Renault-Nissan-Alliantie en spendeerde een paar maanden in de cel. Daarna werd hij vrijgelaten, maar onder huisarrest geplaatst. In december 2019 houdt vol onschuldig te zijn en denkt dat Nissan en de Japanse overheid onder een hoedje hebben gespeeld om hem in diskrediet te brengen.

Carlos Ghosn wilde Renault en Nissan laten fuseren

Het is bekend dat Ghosn plannen had om Renault en Nissan te laten fuseren. Iets dat in Japan niet goed viel. Volgens Ghosn is hij daarom uit de weg geruimd door de Nissan-top, in samenwerking met de Japanse justitie. Officieel wordt hij verdacht van allerlei financiële malversaties. Ghosn zou zijn inkomen niet juist hebben gerapporteerd, Nissan hebben laten opdraaien voor zijn eigen investeringsverliezen en misbruik hebben gemaakt van bedrijfsgeld.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Ghosn redde Nissan in 1999 van de ondergang

Ghosn was een grote held in Japan. Hij redde Nissan in 1999 van de ondergang door een alliantie te smeden met Renault. Er werden zelfs stripboeken over hem uitgegeven. "We waren een systeem aan het bouwen waarin het bedrijf onderdeel zou zijn van iets compleet nieuws met veel technische innovatie", vertelde Ghosn recent aan Fox Business. "Nu is Nissan terug bij hoe het was in 1999, als een saaie, middelmatige autofabrikant, die met moeite een plaats probeert te vinden in de auto-industrie."

Op de hoogte blijven van de strijd tussen Nissan en Carlos Ghosn?

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Abonneer je op de Auto Review-nieuwsbrief.

Japan heeft veroordelingspercentage van 99 procent

In zijn boek Broken Alliances schrijft Ghosn dat hij is gearresteerd om een fusie tussen Renault en Nissan te voorkomen. Ook uit hij kritiek op het Japanse rechtssysteem, dat een veroordelingspercentage heeft van 99 procent. Volgens Ghosn is hij gevlucht omdat het voor hem duidelijk was dat hij nooit een eerlijk proces zou krijgen. Voor zijn arrestatie liep er intern bij Nissan al een onderzoek naar Ghosn. Alliantiepartner Renault is hier nooit van op de hoogte gesteld.

Ghosn ontsnapte in een instrumentenkoffer uit Japan

Ghosn zat tussen november 2018 en april 2019 in de Japanse cel. Daarna werd hij op borgtocht vrijgelaten en stond hij onder strikt huisarrest in Tokio. Eind december dook hij ineens op in de Libanese hoofdstad Beiroet. Met hulp van buiten is Ghosn zijn Japanse woning uitgelopen (er zijn beveiligingsbeelden waarop hij te zien is), waarna hij de trein naar het vliegveld van Osaka heeft genomen. Naar verluidt is hij verborgen in een instrumentenkoffer aan boord van een privéjet gesmokkeld.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties