TNO: 'Gesubsidieerde elektrische auto's verdwijnen massaal naar het buitenland'

TNO: 'Gesubsidieerde elektrische auto's verdwijnen massaal naar het buitenland'

Nieuwe elektrische auto's die worden gekocht of geleased met overheidssubsidie verdwijnen al snel naar het buitenland, zo concludeert het onderzoeksinstituut TNO. Ze zijn te duur voor de Nederlandse occasionkoper, dus worden ze geëxporteerd. Ervoor in de plaats komen oudere, minder schone auto's, die veelal vanuit het buitenland naar hier worden gehaald.   

Het Nederlandse wagenpark moet vergroenen, vindt de overheid, dus wordt het (private) leasen en kopen van elektrische auto's met financiële prikkels gestimuleerd. Maar die maatregelen helpen minder dan de bedoeling is, aldus onderzoeksinstituut TNO. Wat het eenzijdig stimuleren van de verkoop van nieuwe schone auto's vooral doet, is het verstoren van de markt voor gebruikte auto's.

Helft gesubsidieerde elektrische auto's naar buitenland

Na een korte gebruiksperiode (vaak de leaseperiode) verdwijnt tot wel de helft van de gesubsidieerde elektrische auto’s naar het buitenland, volgens TNO. Dit omdat ze te duur zijn voor de Nederlandse occasionkoper, die zijn jonge, goedkopere, maar minder schone tweedehandsauto liever uit het buitenland haalt. Ook worden oudere, meer vervuilende modellen vaak geïmporteerd als betaalbaar vervoermiddel, zo blijkt uit onderzoek.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Overheid moet auto's gaan belasten op basis van gewicht

TNO schrijft dat het belangrijk is om nieuw verkochte groene voertuigen in Nederland te houden, want zoals het nu gaat, lekken de beoogde milieueffecten van onze autobelastingen deels weg. Daarom komt het instituut met een aanbeveling. TNO vindt dat de overheid auto's moet gaan belasten op basis van gewicht, met als denkwijze dat zware auto's per definitie minder zuinig zijn. Er zou dan een correctie moeten komen voor elektrische auto's, die door hun zware accu's veel gewicht in de schaal leggen. 

    Tip
    Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
    Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

    Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
    Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
    En houd je de premie laag.

    Redactie
    Door Redactie

    Voor jou geselecteerd

    Wekelijks autoplezier in je mailbox?

    • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
    • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
    • ✓ Speciale kortingen en acties