Nieuws

Kijken in super-slow motion! Dit gebeurt er als een autoruit barst

Kijken in super-slow motion! Dit gebeurt er als een autoruit barst

Een zijruit van een auto is (meestal) van enkellaags veiligheidsglas, dat razendsnel verbrokkeld als het barst. Hoe snel het barst, kun je alleen maar in super-slow motion zien. Alleen bij 800.000 frames per seconde kun je de scheurtjes door het glas zien gaan. 

De voorruit van een auto verbrokkelt niet, maar scheurt. Hij is van gelaagd veiligheidsglas gemaakt, meestal twee lagen glas met een klevende folie ertussen. Zijruiten en achterruiten zijn vaak van enkellaags veiligheidsglas, dat in kleine blokjes uit elkaar valt. Het idee erachter is dat je geen gevaarlijke snijwonden kan oplopen aan de relatief stompe kubusjes. 

Slow motion met 800.000 frames per seconde

Zoals gezegd: glas verbrokkelt bliksemsnel. Zelfs met een slowmotioncamera kun je de minuscule scheurtjes niet door het glas zien schieten. De presentator van deze video - Gavin van The Slow Mo Guys - moest daarom nóg een extremere camera laten aanrukken. Eentje die in staat is om maar liefst 800.000 frames per seconde te schieten (een Hollywood-film wordt op 24 fps geschoten). De cijfers zijn bizar, want een video van een minuut bestaat op die snelheid al uit 48 miljoen frames.


Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken