Winst Tesla stijgt met 2637 procent! Maar niet door de verkoop van auto's ...

Winst Tesla stijgt met 2637 procent! Door de verkoop van bitcoin en emissiecredits ...

Spectaculaire cijfers van Tesla. Over de eerste drie maanden van 2021 schreef de autofabrikant van Elon Musk een nettowinst van 438 miljoen dollar op een omzet van 10,4 miljard dollar. Dat is een toename van 2637,5 procent. Maar dat komt niet op het conto van de verkoop van auto's ... 

Sterker nog, als we alleen naar de verkoop van auto's kijken, heeft Tesla verlies gedraaid. Want van de 438 miljoen dollar nettowinst is 518 miljoen dollar afkomstig van emissiecredits en komt 101 miljoen dollar door de verkoop van bitcoin. De omzet bedroeg in het afgelopen kwartaal iets meer dan 10 miljard dollar. In de eerste drie maanden van 2020 lag die nog op 6 miljard dollar.

Tesla verkoopt emissiecredits aan andere fabrikanten

Ook in het laatste kwartaal van 2020 (en daarvoor) leunde Tesla sterk op de verkoop van emissiecredits. Het werkt zo: een autofabrikant als Fiat heeft te weinig schone auto's in zijn leveringsprogramma om aan de strenge Europese emissie-eisen te voldoen. Fiat betaalt Tesla dan een flink bedrag (honderden miljoenen) om elektrische, uitstootloze Tesla's bij zijn eigen auto's te mogen optellen.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Tesla kocht voor 1,5 miljard dollar aan bitcoin

Verder streek Tesla in de afgelopen drie maanden dus 101 miljoen dollar winst op met de verkoop van bitcoin. Het bedrijf kocht begin dit jaar voor 1,5 miljard dollar aan bitcoin en verkocht daar recent alweer 10 procent van. Volgens Elon Musk is dat om te laten zien dat bitcoin een volwaardig alternatief is voor traditionele betaalmiddelen. Wij nemen dat met een korreltje zout ...

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties