Nieuws

Gemiddelde leeftijd steeds hoger

Koop eens wat nieuws! Waarom Nederlanders in zulke oude auto's rijden

Het samenwerkingsverband van Europese autofabrikanten (ACEA) heeft een onderzoek gedaan naar de gemiddelde leeftijd van auto's. En wat blijkt? In Noord-Europa rijden Nederlanders in het oudste blik. Onze heilige koeien staan al 11 jaar 'in de wei'. Terwijl in België, in Duitsland en in Luxemburg auto's gemiddeld 9 jaar of jonger zijn.

Koop eens wat nieuws! Waarom Nederlanders in zulke oude auto's rijden

Om precies te zijn: in Duitsland zijn auto's gemiddeld 9,6 jaar oud, in België 9,1 jaar en in het rijke Luxemburg 6,5 jaar. Het Europese gemiddelde is 11,5 jaar, dus daar zitten we in Nederland nét onder. Het zijn vooral de zuidelijke landen die in bejaarde voertuigen rijden. Spanje en Portugal komen tot gemiddeld 12,7 en 12,8 jaar. De uitschieters zijn Griekenland (16 jaar), Roemenië (16,5 jaar), Estland (16,7 jaar) en Litouwen (16,8 jaar).

Auto's steeds beter en minder roestgevoelig

Volgens het ACEA wordt de gemiddelde leeftijd van auto's steeds hoger. Tien jaar geleden was het Europese wagenpark door de bank genomen 8,4 jaar oud. De redenen laten zich raden. In de afgelopen decennia is de invloed van het roestmonster een heel stuk minder geworden. En sowieso is de kwaliteit van auto's er een stuk op vooruit gegaan.

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken

Merk- & modeldossiers