Nieuws

'Elektrische suv's produceren meer fijnstof dan benzine- en dieselauto's'

'Elektrische suv's produceren meer fijnstof dan benzine- en dieselauto's'

Zware elektrische auto's produceren meer fijnstof dan vergelijkbare benzine- en dieselmodellen, zo blijkt uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Maar hoe kan dat? Want ze hebben geen verbrandingsmotor en gebruiken hun fysieke remmen een stuk minder. 

Fijnstof is een groot probleem. Het bestaat uit zwevende deeltjes van kleiner dan 10 micrometer en wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld roet uit scheepsdiesels, het storten van bulkgoederen, de veeteelt (stro en mest), elektriciteitscentrales, open haarden én het wegverkeer. Het zijn vooral de zogeheten PM2,5-deeltjes die gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Bij het inademen komen ze diep in de longen terecht, waar ze bestaande longaandoeningen en hart- en vaatziekten kunnen verergeren, of nieuwe aandoeningen kunnen veroorzaken.

Vooral rem- en bandenslijtage verantwoordelijk voor fijnstof

Auto's met verbrandingsmotor die voldoen aan de Euro 6d-emissienorm (vanaf januari 2020) stoten een stuk minder fijnstof uit dan oudere auto's. De OESO schat dat bij die modellen tussen de 88 en 98 procent van het fijnstof wordt veroorzaakt door rem- en bandenslijtage, dus niet meer door de motor. Maar hoe kan het dan dat zware EV's, die geen verbrandingsmotor hebben en die hun fysieke remmen nauwelijks gebruiken, zoveel meer fijnstof uitstoten?

Elektrische auto's met groot bereik zijn enorm zwaar

Volgens de OESO produceren zware elektrische auto's met een actieradius van rond de 480 kilometer tussen de 3 en 8 procent meer fijnstof dan vergelijkbare modellen met verbrandingsmotor. Dat komt door de hoge bandenslijtage. Door de grote accu zijn dergelijke elektromodellen enorm zwaar (vaak meer dan 2000 kilo), wat een flinke druk legt op de banden. Elektrische auto's met een klein bereik (zo'n 160 kilometer) doen het qua fijnstofproductie wél beter dan vergelijkbare benzine- of dieselmodellen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken